Nuklearni materijali

Svjetski nuklearni summit: U fokusu 'prljava bomba' džihadista

Sci-Tech / Flash | 01. 04. 2016. u 08:31 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozornost svjetskih čelnika okupljenih u Washingtonu na summitu o nuklearnoj sigurnosti prebacit će se u petak na Islamsku državu nakon što je u četvrtak u najvećoj mjeri bila usredotočena na Sj. Koreju.

Nakon napada u Bruxellesu i Parizu, Bijela kuća zabrinuta je sposobnošću Europljana da se nose s opasnostima napada na velike gradove.

Sve zabrinjava mogućnost izrade "prljave bombe" džihadista koji bi se domogli nuklearnih materijala i aktivirali nenuklearnu eksploziju koja bi raspršila radioaktivne čestice u okoliš. Bojazan od tog tipa napada pothranjena je otkrićem desetak sati snimljenog video-materijala koje je otkrio belgijski nuklearni dužnosnik, a pripisuje se pripadnicima Islamske države.

No, rasprave čelnika neće se odnositi isključivo na nuklearnu opasnost. U četvrtak je predsjednik Obama naglasio potrebu povećane transatlantske suradnje oko "identificiranja potencijalnih napada te oko blokiranja financiranja". S takvom intencijom Obama se susreo na bilateralnom sastanku s francuskim predsjednikom Françoisom Hollandeom, koji je izrazio zadovoljstvo "koordinacijom na vrlo visokoj razini" između dvije zemlje u borbi protiv džihadista.

Očekuje se da će u središtu rasprava na summitu biti i razmjena obavještajnih informacija.

Predstavnici šest velikih sila, koje su ispregovarale sporazum o iranskom nuklearnom programu, razgovarat će i o primjeni tog sporazuma u Teheranu, koja po ocjeni Washingtona zasad nije problematična.

U četvrtak je u središtu razgovora bila Sj. Koreja, s nuklearnim programom koji zabrinjava čitavu međunarodnu zajednicu zbog nuklearnih pokusa i testiranja raketa koje osuđuje UN. Predsjednik Obama susreo se tim povodom na trostranom sastanku s južnokorejskom predsjednicom Park Geun-Hye i japanskim premijerom Shinzom Abeom. Troje čelnika obećalo je "braniti se" od nuklearne prijetnje režima Pjongjanga. Također su se obvezali "provesti jake mjere Vijeća sigurnosti UN-a", poduzete 2. ožujka, to jest arsenal novih sankcija protiv Pjongjanga.

Predsjednik Obama je raspravljao također o Sj. Koreji bilateralno s Xi Jinpingom, kineskim predsjednikom čija je zemlja tradicionalni saveznik režima u Pjongjangu. Peking je glasao za sankcije UN-a protiv režima, ali SAD želi da Kina pojača pritisak kako bi se Pjongjang urazumio. "Predsjednik Xi i ja odlučni smo postići denuklearizaciju korejskog poluotoka i punu primjenu sankcija UN-a", kazao je Obama, dok je njegov kineski kolega pozdravio "koordinaciju i djelotvornu komunikaciju sa SAD-om o korejskom nuklearnom pitanju".

Kopirati
Drag cursor here to close