Infografika

Svi planeti Zemljinog susjedstva na jednom mjestu

Sci-Tech / Flash | 08. 12. 2013. u 10:16 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na 60 svjetlosnih godina od Zemlje nalazi se doista velik broje egzoplaneta raznih veličina, pa tako i onih veličine Zemlje. Infografika koju možete vidjeti na jednostavan način prikazuje količinu i veličinu tih planeta.

Izvan Sunčevog sustava nalazi više planeta poput Zemlje nego što smo to dosad možda mislili, ali infografija odličnog web stripa XKCD prikazuje točno koliko se egzoplaneta nalazi u okolici Zemlje, točnije unutar 60 svjetlosnih godina od nas.

Svi ti planet nalaze se u takozvanoj 'zelenoj zoni', ne preblizu i ne predaleko od zvijezde da bi mogli imati vodu u tekućem stanju. Planeti su predočeni po veličini i boji (koju određuje tip zvijezde oko koje rotiraju), a Zemlja se nalazi u sredini, kao svojevrsno mjerilo.

Ono što infografika ne prikazuje jest precizan položaj tih planeta u svemiru oko Zemlje, već naglašava njihov broj i raznolikost.

Neki od njih možda i kriju vodu na svojoj površini, ali teško da će znanstvenici to 100 posto utvrditi promatranjem sa Zemlje, a kako se stvari u svemirskim istraživanjima razvijaju, čovjek neće u neko dogledno vrijeme izaći izvan Sunčevog sustava. Zapravo, najdalja točka na kojoj je čovjek bio od Zemlje, udaljena je oko 300.000 km i zove se Mjesec.

Kopirati
Drag cursor here to close