Sarajevo

Svi koji su diplomirali prije Bolonje od danas su magistri

Sci-Tech / Flash | 03. 06. 2016. u 13:02 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senat Univerziteta u Sarajevu usvojio je Zaključak da studenti koji su završili stručni akademski studij koji je trajao četiri ili pet godina, ovisno o fakultetu, a koji su pohađali prije bolonjskog procesa imaju diplome koje će od sada biti ekvivalent master studijama Drugog ciklusa studija po bolonjskom procesu.

Zaključak je usvojen na inicijativu ministra za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo Elvira Kazazovića.

Većina članova Senata podržala su ovaj prijedlog smatrajući da će to doprinijeti kvalitetnijem procesu obrazovanja, priopćeno je iz Press službe KS.

 Ministar objasnio razliku između "novih" i starih magistara

"Vlada KS nije željela donijeti odluku bez suglasnosti struke. Danas je Senat Univerziteta podržao inicijativu da četverogodišnji predbolonjski studij bude ekvivalent drugom ciklusu Bolonjskog studija", rekao je za N1 ministar za obrazovanje, znanost i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

Kazao je da danas postoji studij u trajanju "3+2" i "4+1".

"Smatramo da kompetencije nastavnika sa tri godine nisu dovoljne, naročito u pedagoškoj grupi predmeta i zato smo pokrenuli ovu inicijativu. To su uradile sve susjedne zemlje i većina zemalja Europske unije."

Kazazović je istaknuo da se Kanton Sarajevo ovom odlukom nametnuo kao lider u reformama, te da u ovoj odluci nema ništa štetno.

"Sve je pozitivno. Vlada je demokratski pitala struku, imali smo sastanak gdje smo dobili suglasnost."

Stručno i znanstveno zvanje

Na pitanje hoće li doći do neke promjene u statusu magistara znansoti, koji su to zvanje stekli prije Bolonjskog procesa, ministar je odgovorio:

"Magistar znanosti je znanstveno zvanje, a mi smo se ovdje bazirali na stručno zvanje. Magistri znanosti imaju benefite pri upisu na doktorski studij."

Dodao je da je inicijativa pokrenuta zbog onih koji su sada primljeni na neodređeno u školama.

"Na ovaj način mi im omogućavamo da s tim ekvivalentom stručnog znanja ne moraju završavati dodatno školovanje. Dižemo ljestvicu kvaliteta edukacije prosvjetnih radnika, jer čak 70 posto onih koji već rade imaju završen četverogodišnji fakultet. Kad bi ih uvjeti na dodatno obrazovanje, napravili bi kaos", rekao je ministar za N1.

Naglasio je da će svi oni koji imaju završen prvi ciklus studiju u trajanju od tri godine morati na dodatnu edukaciju.

"Od 2018/19 godine niko sa završenim prvim ciklusom studija (tri godine op.a.) se neće moći prijaviti na javni konkurs u školi i sličnoj ustanovi", rekao je Kazazović i dodao da će se raditi na uvođenju studija u trajanju "5+0" na određenim Visokoškolskim ustanovama.

Društvene mreže odmah su poludjele nakon vijesti o magistrima.

Kopirati
Drag cursor here to close