Vesko Drljača

Sve što je dobro i korisno za osobe sa invaliditetom, dobro je i za društvo u cijelosti

Sci-Tech / Flash | 16. 03. 2016. u 11:30 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača prisustvovao je otvaranju konferencije "Stanje i perspektive u oblasti invalidnosti u Federaciji BiH: Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom - instrumenti za njeno provođenje u Federaciji BiH" koja se jučer i danas održava u Sarajevu.

''Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je trajno opredijeljeno da politika u oblasti invaliditeta bude kreirana i vođena zajedno sa organizacijama osoba sa invaliditetom na području Federacije BiH, prema principima Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom i Politike koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, a koja je jedan od rijetkih dokumenata koji se u gotovo istome obliku i sadržaju primjenjuje na cijelome prostoru Bosne i Hercegovine. Na to smo iznimno ponosni, jer su kreiranju ovih dokumenata nemjerljiv doprinos dali i neki od istaknutih lidera vaših koalicija'', istaknuo je ministar Drljača u svom govoru na otvaranju konferencije.

U proteklim godinama Federalno ministarstvo je podržavalo, stručno i materijalno, osnivanje koalicija organizacija osoba sa invaliditetom širom FBiH. Rebalansom Proračuna za 2016. godinu, Vlada FBiH će nastojati osigurati podršku projektima od interesa za osobe sa invaliditetom.

''Početkom ovog mjeseca, Vlada je usvojila Izvještaj o rezultatima petogodišnje implementacije Strategije za jednake mogućnosti za osobe sa invaliditetom u FBiH za 2011.-2015. godinu, te možemo biti zadovoljni, no na tomu ne trebamo stati'', kazao je ministar Drljača.

Stoga, u provedbi aktivnosti iz buduće Strategije za razdoblje 2016.-2020. godina, uz pouzdane partnere u vidu čvrstih i homogenih koalicija organizacija osoba s invaliditetom trebaju biti ostvareni još bolji rezultati, jer sve što je dobro i korisno za osobe sa invaliditetom, dobro je i za društvo u cijelosti. Osobe sa invaliditetom imaju iste potrebe kao i svi drugi članovi društva, te je zbog toga društvo obavezno brinuti da se naši sugrađani sa invaliditetom osjećaju ravnopravnim i prihvaćenim članovima društva.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike očekuje da proces profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja bude još efikasniji i transparentniji i da zaposlena osoba sa invaliditetom može biti samostalan kreator vlastitog života.

''U planu je i donošenje Zakona o udruženjima osoba sa invaliditetom zbog potrebe prisutnosti reprezentativnih predstavnika osoba sa invaliditetom, s kojima je potrebno surađivati, u duhu međusobnog uvažavanja i razumijevanja, na dobrobit cijele društvene zajednice'', dodao je federalni ministar.

Također, ministar Drljača je posvetio pažnju i realizaciji dokumenta Jedinstvena lista invaliditeta, koji uskoro treba razmatrati Vlada Federacije BiH, a putem kojeg će biti ocjenjivane sve kategorije osoba sa invaliditetom, bez obzira iz koje skupine dolaze. Ovim dokumentom treba riješiti dio problema diskriminacije po osnovu invaliditeta. Nakon usvajanja nove jedinstvene liste sve osobe sa invaliditetom bit će ocjenjivane prema istim kriterijima i metodologiji, bez obzira na to dolaze li iz reda ratnih vojnih invalida, civilnih žrtava rata ili osoba s tzv. neratnim invaliditetom.

Vlada Federacije BiH je uputila Parlamentu FBiH na usvajanje i Prijedlog zakona o jedinstvenom registru gotovinskih naknada pojedincima na koje se ne uplaćuje doprinos, te se može očekivati njegovo brzo usvajanje. Time će pružiti i potrebni alat pomoću kojega će biti demistificirana priča o eventualnim duplim korisnicima iste vrste naknada po više zakonskih propisa.

Kada je riječ o izradi nove Strategije za jednake mogućnosti za osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH za razdoblje 2016.-2020., ministar Drljača je istaknuo kako se u finaliziranju ovog dokumenta očekuje i veliki doprinos predstavnika koalicija osoba sa invaliditetom.

Pri tome će biti vođeno računa da nova Strategija bude realan i ostvariv dokument s jasnim ciljevima i mjerama učinka. Također će biti inzisitrano na ocjeni učinka za svaku godinu provedbe dokumenta, i to od svih učesnika na svim nivoima vlasti, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close