Megaupload

Suđenje Dotcom prikazuje se uživo na YouTubeu

Sci-Tech / Flash | 31. 08. 2016. u 09:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Priziv Kima Dotcoma protiv izručenja SAD-u počeo se u srijedu prikazivati na YouTubeu, što je prvi put da se neko suđenje na Novom Zelandu uživo prikazuje na internetu, piše Hina.

Suđenje nije izazvalo velik interes javnosti. Kad je prijenos započeo imao je 900 gledatelja, a nakon što se poslije pauze za ručak suđenje nastavilo, publika se smanjila na oko 500 gledatelja.

Njemački internetski poduzetnik Dotcom napisao je na Twitteru kako će trećeg dana saslušanja govoriti odvjetnici njegovih suoptuženika, dodavši kako "oni nisu nikad imali publiku uživo", te da stoga moli gledatelje da prema njima "budu ljubazni".

Prijenos suđenja nije dobro započeo jer je zvuk bio pretih, no uskoro se popravio, te je video prikazivao dva Dotcomova suoptuženika, Brama van der Kolka i Mathiasa Ortmanna, kako mirno sjede sa svojim laptopima i slušaju što govore njihovi odvjetnici.

Dotcom nije bio u sudnici, te je objavio fotografiju i video sebe na kojem se vidi kako prati suđenje na velikoj televiziji u stanu na obali Aucklanda.

Na Twitteru je zamolio više od pola milijuna svojih pratitelja da mu se pridruže u objavljivanju fotografija i videa sebe kako prate suđenje.

Dotcom, koji je unajmio kamermana da prati saslušanje, pohvalio je odluku suca da dopusti prijenos, nazvavši to pobjedom za pravdu.

Aucklandski sudac Murray Gilbert dao je dopuštenje za prijenos u utorak, s uvjetom da bude s 20 minuta zadrške kako bi se spriječilo neželjeno curenje dokaza u javnost.

Optuženici su uhićeni na Novom Zelandu 2012., te su optuženi za kršenje autorskih prava, reketiranje i pranje novaca, vezano za rad Dotcomove internetske stranice Megaupload.

Američke vlasti smatraju kako je ta stranica bila korištena za kršenje autorskih prava jer se korisnike ohrabrivalo da na nju stavljaju zaštićeni sadržaj, uključujući filmove, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close