Smeće

Stvoren plastični kontinent

Sci-Tech / Flash | 12. 12. 2014. u 11:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na površini mora, diljem svijeta, nalazi se oko 269 tisuća tona plastičnog otpada - upozoravaju znanstvenici, koji su se bavili eko stanjem oceana.

Vrećice, boce, igračke, četkice za zube, kante, obuća, kišobrani i mnoge druge stvari načinjene od plastike i sličnih materijala plutaju oceanima i ugrožavaju morski život.

U do sada najobimnijem istraživanju zagađenja oceana, znanstvenici su izveli 24 brodske ekspedicije istražujući sve oceane. Radi se, praktično, o "novom kontinentu" načinjenom od plastičnog otpada.

"Ima mnogo više otpada nego što se mislilo na osnovu nedavnih procjena", navodi Marcus Eriksen, jedan od direktora instituta u Los Angelesu, koji se bavi problemom zagađenja oceana.

Prema njegovim riječima, "na površini oceana ima svega - to je kao velika samoposluga".

Eriksen naglašava da se 92 posto plastike na moru nalazi u obliku "mikroplastike", malih komadića koji su nastali dugotrajnim raspadanjem većih plastičnih predmeta.

Stručnjaci su, prenosi Srna, zadnjih godina više puta upozoravali da plastični otpad ugrožava brojne životinjske vrste, među kojima i morske ptice i sisavci, kao i sva druga živa bića koja zavise od ravnoteže oceanskog eko-sustava.

Kopirati
Drag cursor here to close