Štrajk obustavljen

Studenti mogu biti instrument rješenja, a ne instrument politike

Sci-Tech / Flash | 18. 09. 2014. u 16:05 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku u organizaciji Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) uspostavljen je dijalog između Sindikata, Rektorata, Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu (UNSA) i Vlade Županije Sarajevo.

Nakon skoro deset dana štrajka fakulteta članica Sindikata UNSA, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu sazvao je predstavnike Sindikata, Rektorata, Upravnog odbora UNSA, premijera Vlade ŽS, zastupnike skupštine ŽS te predstavnike studentskih asocijacija UNSA, radi pronalaženja zajedničkog rješenja za rastuće probleme koji su za posljedicu proizveli štrajk.

Predstavnici svih pozvanih strana su se odazvali i prisustvovali sastanku gdje su, posredstvom SPUS-a, prvi put okupljene strane koje nisu mogle naći zajednički glas za rješavanje problema UNSA.

Tijekom uvodnog obraćanja, rektor UNSA Muharem Avdispahić je obrazložio goruće probleme UNSA, nakon čega su se obratili i predsjednik Upravnog odbora UNSA Mevludin Mekić, v.d. premijer Muhamed Kozadra te predstavnici sindikata UNSA.

Nakon što su sve strane iznijele stavove i viđenje situacije doneseni su zaključci da je pregovaranje o rješenju problema koji su doveli do štrajka moguće samo uključivanjem Senata i Rektorata UNSA, Upravnog odbora UNSA, zajedno sa predstavnicima Vlade KS i Sindikata UNSA.

Sve strane su potvrdile potpunu spremnost da u narednom razdoblju nastave organizirati sastanke i da će uložiti maksimalne napore u pronalaženju adekvatnih rješenja za zahtjev Sindikata, kao i druge probleme s kojima se Univerzitet u Sarajevu i studenti susreću.

Termin narednog sastanka SPUS će objaviti nakon što sve strane usuglase oko točnog datuma održavanja.

Već drugi put, okupljajući spomenute predstavnike, Studentski parlament UNSA kao krovna studentska organizacija pokazuje da studenti mogu biti instrument rješenja, a ne instrument politike.

Na prvom sastanku održanom u julu ove godine, SPUS je izlobirao da najavljena povećanja školarina ne budu realizirana u narednom razdoblju priopćeno je iz SPUS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close