Univerzitet u Sarajevu

Studenti Filozofskog fakulteta se oštro protive poskupljenju

Sci-Tech / Flash | 02. 07. 2014. u 12:32 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu priopćili su, povodom Prijedloga izmjena cijena usluga na Univerzitetu u Sarajevu usvojenog na posljednjoj sjednici Senata, da se oštro protive svakom vidu poskupljenja po bilo kojoj točki.

Tako, primjera radi, samo na Filozofskom fakultetu do povećanja cijena u zavisnosti od usluge dolazi do razlika koje se kreću od 50 KM pa i 400 KM i više u odnosu na ranije cijene.

''Apsolutno je jasno da predloženo poskupljenje usluga dolazi kao posljedica teške financijske krize u kojoj se fakulteti nalaze, ali želimo podsjetiti da je ona rezultat godina nemara kako nadležnih, tako i akademskih krugova, koji nisu pokazali dovoljnu spremnost da se izbore za bolji položaj Univerziteta i njegovih uposlenika'', smatraju studenti Filozofskog fakulteta.

Ističu da su izrazito nezadovoljni trenutnom atmosferom na Univerzitetu.

Navode da su neadekvatna primjena bolonjskog sustava obrazovanja, ogromni problemi sa ISSS sistemom, oskudna bibliotetska građa nedovoljna da pokrije spiskove osnovne literature, učionice i čitaonica u kojima se smrzavaju tokom hladnijih dana, osiguranje osnovnih higijenskih uvjeta, nedostatak praktične nastave, samo neki od gorućih problema s kojima je i akademsko osoblje Filozofskog fakulteta dobro upoznato.

''Kao studenti Filozofskog fakulteta, mi smo spremni i voljni pružiti svaki vid konstruktivne podrške u smislu vršenja pritiska na Vladu Kantona Sarajevo da isplati zaostale tranše, poveća svoje sudjelovanje u financiranju Univerziteta i usmjeri napore ka potpisivanju kolektivnog ugovora kojim bi se zaštitila prava uposlenika Univerziteta'', kažu studenti.

Poručuju, međutim, da na poskupljenja koja dugoročno za njih znače ukidanje prava na obrazovanje i privilegiju rezerviranu samo za one koji mogu da plate, ne žele i neće pristati.

''Porazno je da se osnovna prava i standardi koje su brojne generacije uživale danas pretvaraju u robu. Pravo na obrazovanje je temeljno ljudsko pravo, a znanje javno dobro koje pripada svima. Ukoliko našim vlastima nije jasno: fakultet nije profitna organizacija, a mi nismo ničija klijentela. Štoviše, čini se da je ovakvim nesmotrenim potezom i Univerzitet još jednom pokazao da nema obzira za mladog čovjeka, niti njegovu budućnost u ovoj zemlji. Obrazovanje nije na prodaju! '', stav je studenata Filozofskog fakulteta.

Zbog situacije u kojoj se nalaze budući i sadašnji studenti ovog fakulteta za sutra je zakazano protestno okupljanje.

Kopirati
Drag cursor here to close