AIESEC iskustvo

Student iz Turske na praksi u Mostaru: Mladi su zatvoreni, ali spremni pomoći

Sci-Tech / Flash | 22. 03. 2016. u 08:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uspješno je završen još jedan AIESECov projekt Power Up, gdje su lokalniuredi u suradnji sa srednjim školama radili razne radionice koje će pripremiti srednjoškolce za život nakon srednje škole. Jedan od praktikanata koji je sudjelovao na ovom projektu je i Harun Bilgin, student iz Turske koji je odlučio podijelitisvoja iskustva.

Harun se za volontersku praksu prijavio jer je želio sam što više iskustva u svom životu, pa se pridružio ovom projektu. A za Mostar se odlučio kaže, jer je ovu ponudu primijetio, i to mu je, kako kaže, u konačnici najbolji izbor u životu.

''Kada sam prijateljima rekao da idem u Mostar na praksu, bili su veoma nervozni, ali sam im sve objasnio. I oni su uzbuđeni, kao i ja i svi me u potpunosti podržavaju u tome'', kaže Harun, a kao cilj njegovog dolaska je učenje engleskog jezika.

''Osjećam da jezik bolje znam sada. Projekt je pokazao moje učiteljske sposobnosti i pokazao moju govorničku vještinu'', rekao je Harun.

Harun se dotaknuo i razlika između BiH i Turske, govoreći kako je razlika ogromna.

''Dolazim iz Istanbula i razlika je ogromna. Ovdje je tako mirno i dok u Istanbulu stalno možeš namirisati ugljični monoksid, ovdje je sve mirno i čisto'', kaže Harun, dodajući kako je Mostar miran, jeftin grad s ukusnom hranom.

''Gostoljubivost je još jedna dobra stvar u Mostaru. Mladi su dosta zatvoreni, ali spremni pomoći i zabavni. Naprimjer, sve mi se djevojke smiješe, a svi me dečki zovu 'Brate...!' Naučio sam puno riječi i mogu razumjeti 30% vašeg jezika. Ali mi je najzanimljivija rečenica 'Puši k'o Turčin!''', kaže Harun, dodajući kako će se sigurno vratiti u BiH.

Harun kaže kako mu je ovo iskustvo bilo veoma zanimljivo i poučno.

''Vidio sam ljude različitih nacionalnosti tu. Primijetio sam da svi imaju slične probleme. Mi moramo dijeliti naše iskustvo, biti otvoreni za svaki vid znanja i moramo znati koliko je bitno imati ljudskosti. Globalno će se napredovati tek kada se prestane misliti o nacionalnosti, rodu, religiji, itd.'', kaže Harun.

Koliko je Harun utjecao na učenike govori i pismo kojim su se učenici zahvalili svome predavaču Harunu na svemu što ih je naučio. Izjavili su da u Mostaru, u srcu Hercegovine,uvijek ima prijatelje i da se nadaju da će se opet sresti.

Iz lokalnog ureda AIESECa u Mostaru se još jednom zahvaljuju partnerima na punoj podršci koju su im iskazali i pozivaju ostale studente da se uključe u njihove projekte i da uskoro podijele sličnu priču poput Haruna.

Kopirati
Drag cursor here to close