Čekaju se ministarstva

Struka dala zeleno svjetlo: U BiH može medicinski kanabis

Sci-Tech / Flash | 10. 10. 2016. u 07:27 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Strulna radna grupa, koju je formiralo Vijeće ministara BiH, dala je zeleno svjetlo za upotrebu kanabisa u medicinske svrhe'', potvrdila je članica ove skupine i načelnica Odjela za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Zdenka Gojković.

''Na potezu su sada ministarstva, jer treba ići niz izmjena nekih zakona koji će to dozvoliti, kada su u pitanju uvoz, način kontroliranja i slično'', dodala je Gojković, napomenuvši kako su u radnoj grupi bili i predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH i brojni stručnjaci iz oblasti kao što su onkologija i farmacija.

Kada je riječ o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, Gojković je rekla za Nezavisne novine kako je više oblasti gdje bi se on mogao koristiti.

''U onkologiji, tu je prije svega kod kancerskog bola. Kada se iscrpe druge opcije, opravdan je pokušaj s kanabisom. Upotrebljavati se može za mučnine i povraćanje kod kemoterapije. Kod anoreksije, kada dođe do krajnje iscrpljenosti i mršavosti, kanabis može otvoriti apetit. Ali, prvo iscrpiti službebe mogućnosti'', pojasnila je Gojković, prenijela je Srna.

Istaknula je kako je u velikom broju zemalja prihvaćena upotreba kanabisa u medicinske svrhe.

''Nemamo dokaza da kanabis može smanjiti bolest mada je u laboratoriji pokazao određeni efekat'', naglasila je te podsjetila da je Hrvatski sabor prošle godine odobrio upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, te da imaju točno određeni liječnici koji ga mogu propisati, kao i točno utvrđene doze.

Inicijativu za legalizaciju medicinskog kanabisa je Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstvu sigurnosti BiH uputila Komora magistara farmacije FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close