Prezentacija

Stručno usavršavanje za direktore škola u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 20. 12. 2016. u 12:02 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), organizirala je u Mostaru prezentaciju dokumenta "Standardi i model za stručno usavršavanje direktora predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, te učeničkih domova u HNŽ".

Po riječima ministra obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ Rašida Hadžovića, smisao ovog dokumenta je doprinijeti planskom usavršavanju vještina, stavova i znanja direktora škola, s ciljem osiguranja kvalitetnijeg obrazovanja.

''Direktori koji budu imenovani na rukovoditeljska mjesta obrazovne institucije jednostavno nemaju dovoljno kvalifikacija da bi mogli upravljati te na ovaj način pokušavamo definirati standarde na osnovu kojih će se oni kvalitetnije obrazovati u širem spektru različitih stvari, kao što su organizacija rada, poznavanje zakona i zakonskih propisa, i slično'', kazao je ministar Hadžović.

Direktor Osnovne škole Jablanica i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola koje nastavu izvide na bosanskom jeziku Edin Idrizović podsjetio je da se do sada zaobilazio program obuke direktora škola i samo se djelomično pohađao program obuke koji je bio predviđen za nastavnike.

''Međutim, direktori škola imaju i druge obveze i odgovornosti te potrebe za druga saznanja i vještine. Istraživanja u svijetu pokazala su da utjecaj rukovodstva škola na akademska postignuća učenika dolazi odmah nakon samog poučavanja učenika'', kazao je Idrizović.

Direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OESS-a u BiH Fermin Cordoba dodao je kako je dokument o stručnom usavršavanju rezultat trogodišnjeg rada Ministarstva obrazovanja HNŽ-a, pedagoških zavoda, osnovnih i srednjih škola, općina i Udruženja direktora škola s područja HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close