How BitCoin Works

Stručnjak za razvoj u Googleu u Sarajevu održao predavanje o elektronskom novcu

Sci-Tech / Flash | 14. 02. 2014. u 07:38 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjak za razvoj u Googleu Richard Bondi jučer je u Sarajevu na Univerzitetu za nauku i tehniku održao predavanje o temi ''How BitCoin Works''.

Povod za predavanje je bio informiranje studenata o elektronskom novcu, ideji koja je još u razvoju, a koja dostiže sve veću popularnost.

Istaknuo je da još nema literature i radova vezano za tu temu te da nije detaljno elaborirano funkcioniranje te vrste novca.

Bitcoin je digitalna verzija novca čija je prednost da se isplate mogu obavljati bez posrednika i bez transakcijske troškova koji su prisutni.

Bondi je kazao da je studentima približio osnovne funkcije i vrijednosti bitcoina. Naglasio je da iza bitcoina ne stoji niti jedna vlada niti organizacija.

Prednost jedne ovakve valute je, navodi, plaćanje računa za sve IT usluge, pa čak i prebacivanje većih količina novca u inozemstvo.

Organizatori predavanja na Univerzitetu za nauku i tehniku kazali su da je predavanje samo jedno od predavanja u nizu koja su vezana za teme koje nisu istražene i za koje nema dovoljno literature.

Osim predavača sa stranih sveučilišta na Univerzitetu za nauku i tehniku gostuju i predavači iz domaćih kompanija i fakulteta koji studentima prezentiraju širok raspon tema.

Kopirati
Drag cursor here to close