I to u obrazovanju

Stolac: Žalosno je da se djeca razdvajaju po nacionalnoj osnovi

Sci-Tech / Flash | 13. 04. 2016. u 10:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, veleposlanik Jonathan Moore jučer su tijekom cjelodnevne posjete Stocu obišli 'Osnovnu školu Crnići' i 'Područnu školu Hodovo', te 'Osnovnu školu – Stolac' i 'Prvu osnovnu školu-Stolac'.

Cilj radne posjete bio je razgovarati s direktorima škola i čuti od njih na koji način se ostvaruje međusobna suradnja u školama koje funkcioniraju na principu 'dvije škole pod jednim krovom', te na koji način pokušavaju istovremeno riješiti i svakodnevne probleme funkcioniranja obrazovnih institucija u teškim materijalnim uvjetima. Direktori su istaknuli da je međusobna suradnja korektna i pozitivna, te da se trude djeci pružiti najbolje uvjete za rad i učenje.

Tijekom razgovora podcrtano je da sva djeca trebaju imati najbolje obrazovanje kako bi imali mogućnost postići najbolje rezultate i uspjeh. Veleposlanik Moore kazao je da će Misija OSCE-a kroz rad na terenu i dijalog ostvariti što je moguće bolju suradnju s ljudima i pronaći rješenja za bolje i kvalitetnije obrazovanje.

Potpredsjednik Dunović smatra da je specifičnost škola u Stocu ta što funkcioniraju kao 'dvije škole pod jednim krovom', što predstavlja evidentan problem u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je da je njegov cilj, u suradnji sa OSCE-om i svima koji žele bolju budućnost našoj zemlji, kroz razgovore i zajedničke inicijative riješiti ovaj problem.

''Stolac je sjecište kultura, Stolac je mjesto prvih tragova pismenosti i žalosno je da u 21. stoljeću ovdje imamo situaciju u kojoj se djeca razdvajaju po nacionalnoj osnovi u obrazovnim institucijama. Segregacija djece nije dobra ni po bilo kojem principu, a naročito po nacionalnom.

Dosta se u javnosti govorilo o primjeru OŠ 'Crnići' u čijoj se blizini nalazi vjersko obilježje, a koje je podijelilo mišljenje javnosti i stvorilo netrpeljivost među ovdašnjim stanovništvom. Siguran sam da donatori koji su postavili kip nisu imali namjeru razdvojiti ljude ovim činom, međutim nastao je problem koji je neophodno riješiti. Danas smo razgovarajući zaključili da postoji mogućnost da se ovaj problem riješi na zadovoljstvo svih što ću svakako i ja podržati'', kazao je potpredsjednik Dunović.

Potpredsjednik FBiH je također istaknuo je da je od velike važnosti međusobna suradnja koja postoji među ovim školama i njihovim uposlenicima. Smatra da bi dobro rješenje bilo ujedinjavanje administracije u ovim školsko-obrazovnim ustanovama što bi smanjilo troškove poslovanja, a poboljšalo neophodne uvijete za rad i kvalitetno obrazovanje.

''Postoje određeni pozitivni primjeri škola koje su napravile ovaj korak ka ujedinjenju administracije, a svakako treba podržati i male pomake koji su evidentni na terenu, kao što su organiziranje zajedničkih kulturnih i sportskih manifestacija. Također dobar primjer je i dugogodišnje zajedničko funkcioniranje školske biblioteke u školama u Stocu. Svakako da su to mali pomaci, ali uz nastavak dijaloga može se postići puno više, te doći do krajnjeg rezultata, a to je kvalitetno obrazovanje bez nacionalnog razdvajanja djece u školama. Svi mi imamo obavezu osigurati djeci najbolje uvjete za školovanje i obrazovanje i nikako ih razdvajati po nacionalnom principu'', zaključuje Dunović.

Kopirati
Drag cursor here to close