Hakiranje

Što su pametniji, to su opasniji: Roboti lako mogu postati ubojice

Sci-Tech / Flash | 06. 03. 2017. u 12:06 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roboti će uskoro čistiti stanove i kuće, operirati ljude i graditi nebodere, ali bi mogli postati i strojevi za ubijanje. Kompanije koje se bave zaštitom, tvrde da bi roboti, uključujući i one koji su se već pojavili na tržištu, mogli napadati ljude, provaljivati u kuće i praviti kaos u tvornicama.

Već se dogodilo nekoliko ozbiljnih incidenata, poput onog kada je buduću mladu zgnječio i ubio robot samo dva tjedna prije vjenčanja, navodi list "Sun". Stručnjaci podsjećaju da je "robotizirani top" ubio devet i ranio 14 vojnika tijekom vježbe američke vojske 2007. godine.

Znanstvenici su zabrinuti zbog činjenice koliko je lako hakirati robota i natjerati ga da radi "gadne stvari" ljudima, pa čak i njihovim ljubimcima. Tijekom prošlih šest mjeseci testirane su mobilne aplikacije, operativni sustavi robota i druge vrste softvera kako bi bile otkrivene greške kod nekoliko modela koji su već sada na tržištu.

Otkriveno je da se nekoliko robota može daljinskim putem hakirati. Hakirani roboti opasniji su od hakiranih kompjutera, jer dodatak ruku i nogu ili točkova može nanijeti ozbiljnu štetu.

Stručnjaci upozoravaju da hakirani robot koji djeluje unutar kuće može špijunirati obitelj putem svojih mikrofona i kamera. Takvi roboti mogli bi čak ozlijediti članove obitelji i njihove ljubimce naglim, neočekivanim pokretima. Hakirani roboti mogu zaobići sigurnosne mjere koje im ograničavaju kretnje.

Što su pametniji - roboti su i opasniji, pa bi mogli izazvati i požar u kuhinji ili otrovati članove obitelji tako što bi hrani ili piću dodali otrovne sastojke. Tu je i opasnost od provale, navode sigurnosne službe. Roboti koji su povezani sa kućnim automatiziranim sustavima mogli bi otključati vrata i deaktivirati alarme, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close