Upaljen meteoalarm

Stanovništvo pozvano na oprez: Najavljeni olujni udari vjetra i obilne padaline

Sci-Tech / Flash | 08. 02. 2016. u 13:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH je zbog jakih udari vjetra upaljen meteoalarm koji poziva stanovnike da zbog najavljenih vremenskih prilika budu na oprezu.

Za područje mostarske, sarajevske, trebinjske, fočanske, tuzlanske, visočke i prijedonske regije upaljen je žuti meteoalarm koji označava potencijalno opasno vrijeme. Narančasti meteoalarm koji označava opasno vrijeme upaljen je za banjalučku i bihaćku regiju.

Odjel za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Gradske uprave Banja Luka pozvali su stanovništvo na oprez zbog prognoze Hidrometeorološkog zavoda RS, a prema kojoj se na području Banje Luke u sljedećim danima očekuje jak vjetar i obilnije kiše koje mogu dovesti do porasta manjih vodotoka bujičnog karaktera.

Olujni udari vjetra

Istovremeno, apeliraju na sugrađane da na svojim balkonima ne ostavljaju predmete koji bi mogli uslijed vjetra ugroziti sigurnost prolaznika.

Posebno se upozorava stanovništvo u naseljima uz riječne i bujične vodotoke na dodatni oprez i eventualno poduzimanje neophodnih preventivnih mjera na zaštiti svoje imovine.

Iz odjela podsjećaju građane da, ukoliko primijete da je došlo do izlijevanja bujičnih potoka, o tome obavijeste Centar za obavještavanje putem broja telefona 121.

Kako je navedeno u prognozi Hidrometeorološkog zavoda – od danas popodne očekuje se jak jugo, a u utorak popodne, uvečer i u srijedu u prvom dijelu dana jaki olujni udari vjetra.

U ponedjeljak u drugom dijelu dana, i prema ponoći, za Krajinu se očekuju udari vjetra do 70 km/h.

Slično će biti i u utorak u prvom dijelu dana, a popodne i u noći ka srijedi vjetar brzine preko 80-90 km/h.

U srijedu popodne vjetar postupno slabi, piše Fena.

''Vjetar ove jačine može izazvati štetu na krovovima, da lomi grane i staro drveće, kida kablove i dalekovode'', navode iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

Kada je riječ o padalinama, kako je navedeno u prognozi,najviše ih se očekuje od jugozapada do juga. Mjestimično obilniji pljuskovi u ponedjeljak i utorak, a u srijedu od ranog jutra do popodneva najviše, kada će pasti i više od 60 litara po metru kvadratnom.

U Hercegovini će pasti od 40 do 60 litara kiše

U utorak, 09. veljače 2016., oblačno sa slabom kišom u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. U ostalim dijelovima zemlje umjerena naoblaka i bez padalina. Krajem dana jače naoblačenje sa zapada koje će donijeti padaline u cijeloj zemlji. Veći dio dana vjetar umjerene jačine sa jakim udarima južnog i jugozapadnog smjera. U noći na srijedu se očekuje dodatno jačanje vjetra koje će uvjetovati i olujne udare juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 10°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 10 i 18°C.

U srijedu, 10. veljače 2016., u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom, na planinama će padati i snijeg. Očekivana količina padalina po metru kvadratnom: Krajina od 20 do 40 litara; Od zapadnog dijela Bosne prema Hercegovini i cijela Hercegovina od 40 do 60 litara, lokalno i do 80 litara; Središnja područja Bosne od 10 do 30 litara; Istok Bosne i veći dio sjevera od 5 do 15 litara. Poslije podne postepen prestanak padalina, a u noći razvedravanje i pad temperature zraka. Prije podne se očekuje jak vjetar, sa olujnim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. U drugoj polovici dana vjetar će oslabiti i promjenuti smjer na zapad i sjeverozapad. Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 7 i 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 9 i 16°C.

U noći na petak novo naoblačenje sa zapada

U četvrtak, 11.02.2016., prevladavat će sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Prije podne po kotlinama u Bosni će biti magle. U noći na petak novo naoblačenje sa zapada. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje od 0 do 4°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 5 i 11°C.

U petak, 12.02.2016., u Bosni i Hercegovini oblačno sa kišom, na planinama će padati i snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 3 i 8°C, na jugu do 10°C.

Kopirati
Drag cursor here to close