SKB

Stanični separator: Nova metoda darivanja krvi u Mostaru

Sci-Tech / Flash | 18. 01. 2016. u 11:37 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarci od nedavno imaju priliku da osim darivanja pune krvi daruju i krvne sastojke. Naime, u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, u sedmom mjesecu je stigao 'Stanični separator', aparat koji od darivatelja krvi 'uzima' trombocite', a sve ostalo vraća natrag u krvotok darivatelja.

Do devetog mjeseca trajala je obuka djelatnika, kada su počeli raditi i ovom metodom, a upravo danas se obavlja pedeseta trombafereza.

''Od davatelja krvi uzimamo trombocite, a koncentrat eritrocita i plazmu vraća se u cirkulaciju odnosno u organizam. Dobivamo izvrstan lijek za bolesnika. U jednoj takvoj dozi nalazi se šest do osam doza trombocita koje smo prije uzimali od šest do osam darivatelja krvi. Sam proces traje nešto duže oko 45 minuta'', objasnila je u razgovoru za Bljesak.info Jadranka Knežević, pročelnica Transfuzijskog centra SKB-a.

Do sada je napravljeno 50 trombafereza, a očekuju kako će godišnje praviti između 150 i 200 ovakvih trobafereza.

''Svakodnevno imamo potrebu za izdavanjem koncentrata trombocita prema našim bolesnicima. Prema ovom sadašnjem planu bit će ih i više, ali vidjet ćemo kakva će biti financijska mogućnost da se kupe setovi za uzimanje trombocita na ovakav način jer oni su dosta skupi. Plan je raditi 10 trobafereza tjedno, i tada ćemo moći ponuditi svim našim bolesnicima, a posebice transplantiranim, trombocite uzete od darivatelja na staničnom separatoru'', kaže Knežević.

''Aparat je koštao oko 200 tisuća KM. Bolnica je uspjela nabaviti aparat i kupiti jednogodišnju potrebu setova za uzimanje trombocita. Nadam se da ćemo brzo dobiti još neki aparat ovakve vrste na kojem ćemo raditi prikupljanje matičnih stanica iz koštane srži, transplantaciju krvotvornih matičnih stanica i periferne krvi'', dodala je Knežević.

Knežević pojašnjava kako osobe koje žele darivati krv na ovaj način moraju biti u jednako zdravi kao i oni koji daju punu krv, a njihovo zdravstveno stanje se provjerava na liječničkom pregledu.

''Potencijalne darivatelje dan prije pozovemo na analizu njihove krvne slike, s naglaskom na broj trombocita, poslije čega pristupa liječničkom pregledu, s upitnikom kojeg analiziramo zajedno s darivateljem krvi. Poslije analize i pregleda puštamo darivatelja u proceduru uzimanja trombocita sa staničnog separatora'', kaže Knežević, navodeći kako je skrining pregled napravljen prema preporukama Vijeća Europe i Svjetske zdravstvene organizacije.

''Imamo upitnik koji popune potencijalni darivatelji, a u njemu ima puno pitanja o kojima kasnije razgovaramo s darivateljima, sve isto vrijedi i za darivatelje pune krvi i na ovom aparatu. S tim da posebno naglašavamo da ne smiju jesti masnu hranu prije darivanja, također mora se jesti lagan obrok s više tekućine da dobijemo dobar pripravak'', kaže Knežević.

Govoreći o uvjetima koje potencijalni darivatelji moraju ispuniti, Knežević je rekla kako osobe ne smiju biti bolesne ili prehlađene, ne smiju uzimati antibiotike najmanje tri tjedna prije trobafereze. Osoba ne smije biti operirana, mora proći šest mjeseci do godinu dana od operacije, ne smije biti tetovirana, ne smije imati visok tlak, nizak tlak, mora joj biti dobar hemoglobin… ima jako puno uvjeta koje jedan darivatelj i pune krvi i onaj koji daje trombocite mora zadovoljiti.

''Dobro je što se trombociti mogu darivati jednom mjesečno. Pokušavamo napraviti registar gdje ćemo ljude zvati ovisno od potreba. Već imamo oko 150 ljudi koji žele darivati na ovaj način'', kaže Knežević, govoreći kako su aparat nabavili kako bi imali i brži, bolji i kvalitetniji način liječenja u SKB Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close