Aktivnosti

Srednjoškolci BiH na proglašenju najboljih u Sarajevu

Sci-Tech / Flash | 11. 05. 2017. u 06:25 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu na platou ispred SCC-a, je održana završna aktivnost kampanje 'Želimo znati? Kako u ovoj zemlji ostati!' koju provodi Mreža vijeća učenika Bosne i Hercegovine. Više od 500 srednjoškolaca promoviralo je pozitivne vrijednosti BiH i željeli su skrenuti pažnju na sebe kao aktivnu populaciju sa tendencijom ka promjenama u državi koje će olakšati odrastanje i školovanje nadolazećih generacija.

U sklopu ovogodišnje kampanje izabrani su: najbolji profesor, najbolja srednja škola i najaktivniji srednjoškolac. Najbolji profesor, Vedran Zubić, profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja, održao je desetominutnu simulaciju njegovog sata i pokazao prisutnima kako se kroz šalu i malo kreativnosti može objasniti gradivo iz ne tako svima zanimljivog predmeta.

"Ne želim biti drugačiji od drugih. Jedini moj motiv je obrazovati mlade naraštaje i pozitivno sudjelovati u njihovom odgoju", ističe Zubić. Za najbolju srednju školu izabrana je Gimnazija 'Muhsin Rizvić' Breza i prisutnima se obratio direktor škole poručujući kako je jako važna suradnja između uprave škole i Vijeća učenika.

Za najaktivnijeg srednjoškolca izabran je Ahmed Jašarević iz Zenice. "Izuzetna mi je čast i mnogo sam ponosan što je prepoznat moj trud, a još više to što sam kroz mreSVUBiH sa ovom titulom izabran od strane više od 100 tisuća srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini.

Zajedno sa njima trudit ću se da se naš glas daleko čuje, da pravimo pozitivne promjene, te da moji vršnjaci vide budućnost u ovoj zemlji. Pozitivne promjene i stvaranje boljeg svijeta počinje od nas samih, pa tako želim svakoj mladoj individui da traži i dobije priliku da uči i radi ono što voli, jer s ljubavlju, radom, trudom i poboljšavanju svoje ličnosti možemo postići zavidne rezultate".

Također, važno je istaknuti da su zajedno sa srednjoškolcima iz cijele Bosne i Hercegovine sve vrijeme bili i srednjoškolci iz Hrvatske i Srbije. Kao najveći razlog ove suradnje ističu zajedničke probleme koje muče sve zemlje naše regije i da zajedno mogu dosta više uraditi. Kao najveći zajednički problem ističu odlazak mladih iz države. Osim toga srednjoškolci su razmjenjivali primjere dobre prakse kako riješiti neke od najvećih uočenih problema s kojima se srednjoškolci ovog podneblja susreću.

"Iako su sve radionice bile izrazito zanimljive i poučne, kao nešto što mi je najviše ostalo u pamećenju i što sam sigurna da neću zaboraviti jesu ljudi i prijateljstva koje smo tamo stekli. Unatoč konfliktima iz povijesti koji su još uvijek jaki na našem području, mi smo ponovno pronašli zajednički jezik i pokazali da se može!

Ponos, ljubav i snaga - tri riječi koje za mene najviše opisuju događaje u Sarajevu i ljude koje sam upoznala", izjavila je Matea Lukić, srednjoškolka iz Osijeka kojoj je ovo bila već druga regionalna konferencija mreSVUBiH-a.

Kopirati
Drag cursor here to close