prezentacija

Snaga Simensa u inovaciji, 'rađa' se 56 patenata dnevno

Sci-Tech / Flash | 06. 02. 2015. u 10:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Simens d.o.o. sinoć je u Sarajevu organizirao godišnji prijem, s ciljem jačanja poslovne suradnje, i predstavio referentne projekte implementirane zajedno sa lokalnim partnerima u BiH, u proteklom razdoblju.

Domaćin i ujedno gost večeri bio je Walter Soelle, predsjednik Uprave Simensa, koji je prvi put došao u BiH. Kako je naglasio, snaga ove multinacionalne kompanije je u njenim inovacijama. Samo lani ih je bilo 56 po radnom danu, kao i aplikacija za patente, pišu Poslovne novine.

''Ipak, inovacije bez implementacije ne znače puno za poboljšanje života ljudi, pa je naša snaga inovacija upravo u globalnoj prisutnosti u više od 190 zemalja svijeta. Govorimo jezike naših kupaca i svjesni smo specifičnosti potreba i želja svakog tržišta'', rekao je Soelle.

O prisutnosti na bh. tržištu u tri ključna segmenta Simensa u BiH, industrija, energija i zdravstvo, govorilo se tijekom zanimljivog talk showa. Sadudin Ganić, vođa Digital factory divizije govorio je o utjecaju Simensa na infrastrukturu i industriju u BiH. Simens, kao partner lokalnoj ekonomiji u sektoru industrije, između ostalih, ponudio je rješenja za lokalnu kompaniju Kaldera, koja je partner njemačkom Buderusu i za tu globalnu kompaniju izrađuje elektroormare u koje ugrađuje Simensovu opremu za industrijsku automatiku.

Pomoću Kalderinih rješenja i Simensove tehnologije Buderus povećava fleksibilnost, efikasnost i produktivnost svoje proizvodnje. Druga referenca je tehnološko rješenje za opremu za proizvodnju peleta kompanije Kovan koja koristi Simensovu opremu za postizanje veće energetske efikasnosti.

JP Autoceste, naveo je Ganić, koriste Simensova rješenja za upravljanje tehničkom opremom tunela u BiH. Lokalni partneri na projektu cjelovitog rješenja za tunele bili su Electra i BS Telekom. Zatim, TE Tuzla kao jedan od najvećih energetskih objekata u BiH koristi Simens rješenja za pouzdaniju i efikasniju dopremu uglja. Svaki dan za proizvodnju električne energije koristi se oko 9.000 tona uglja.

Cjelovito rješenje odradili su lokalni partneri Elcom i Termomatik. Emir Begić iz Sektora energije govorio je o razvoju Simensovih rješenja za cijeli energetski „value chain“. U posljednjih nekoliko godina Simens je doprinio većoj iskoristivosti i dužoj životnoj dobi HE Trebišnjica sa ugradnjom novih transformatora koji su povećali raspoloživost elektrane za krajnje potrošače.

Instaliranjem najmodernijeg SCADA sistema kontrole postignuta je veća pouzdanost Elektrodistribucije Sarajevo i stabilnost elektroenergetskog sistema, a revitalizacijom sistema upravljanja TE Kakanj i TE Tuzla povećana je pouzdanost elektroenergetskog sistema za više od 724.000 kupaca na pdručju FBiH.

I u sektoru zdravstva u BiH Simnes je dao rješenja za dijagnostiku: MR, CT, RTG, litotripsiju i ultrazvučne aparate, pišu Poslovne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close