Formirani mobilni timovi

Škole u RS-u bez defektologa, nedostaju i udžbenici za djecu s invaliditetom

Sci-Tech / Flash | 29. 01. 2017. u 14:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupljenost djece s invaliditetom u predškolskim ustanovama u Republici Srpskoj (RS) raste, dok u osnovnim i srednjim školama stagnira.

Nadležni ukazuju da je neophodno zapošljavanje defektologa i logopeda u osnovnim i srednjim školama.

Međutim, dinamika zapošljavanja defektologa, kao i dosljedna primjena Uredbe o pedagoškim standardima su uvjetovane raspoloživim sredstvima i financijama.

Za premašivanje trenutne situacije formirani su „Mobilni timovi“.

U određenom broju osnovnih i srednjih škola (oko 50) angažirani su defektolozi na pet sati tjedno.

Formiranje mobilnih timova nije definirano podzakonskim aktima, ali su poslovi koje obavljaju definirani stručnom uputom, kao i načini praćenja i kontrole rada, navodi se u Nacrtu strategije unapređenja društvenog položaja osoba s invaliditetom u RS-u za period 2017 – 2026.godine, koju će na sjednici 7. veljače razmatrati poslanici entitetskog parlamenta.

Kako udžbenici i prateći materijali koji zadovoljavaju potrebe i zanimanja djece s invaliditetom nisu razvijeni, njihov nedostatak predstavlja još jednu prepreku za uspješan rad nastavnika u inkluzivnim odjelima i djece s invaliditetom koja pohađaju nastavu u redovnim i specijalnim školama.

U odnosu na ukupan broj učenika u Republici Srpskoj koji pohađaju osnovnoškolsko obrazovanje, zastupljenost učenika s invaliditetom u redovnim osnovnim školama iznosi 1,6 posto, podaci su od školske 2010/2011. do školske 2014/2015. godine.

Iako je jedan od društvenog aspekta života osoba s invaliditetom školovanje i stručno usavršavanje, u redovnim školama školuje se oko 1.303 učenika s invaliditetom, u specijalnim odjeljenjima u redovnim školama njih 147, a u specijalnim ustanovama na nivou osnovnog obrazovanja 247 učenika.

U predloženoj strategiji navedeni su ciljevi za naredno razdoblje i to unapređenje inkluzivnog i specijalnog obrazovanje i odgoja te cjeloživotnog učenja za osobe s invaliditetom; stručno usavršavanje rada nastavnika, stručnih suradnika i drugih koji rade s ovom djecom te osiguravanje prilagođenih udžbenika, literature i pratećih didaktičkih sredstava za djecu i omladinu s invaliditetom.

Kopirati
Drag cursor here to close