Save the Children

Škole nemaju planova za izvanredne okolnosti

Sci-Tech / Flash | 05. 12. 2016. u 12:09 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Škole u BiH trebale bi napraviti planove postupanja u slučaju izvanrednih okolnosti, jer tih planova, prema saznanjima međunarodne organizacije Save the Children, ima malo'', rekla je danas u Sarajevu direktorica ove organizacije Andrea Žeravčić.

Na predstavljanju publikacije "Smjernica za realizaciju programa iz oblasti zaštite i spašavanja u osnovnim školama", koju je pripremilo Ministarstvo sigurnosti BiH uz podršku ove organizacije, Žeravčić je podsjetila kako su prema zakonima o osnovnom obrazovanju u BiH, direktori i uprave škola obvezni osigurati siguran boravak djece u školskim objektima.

"Ono što smo vidjeli da škole najčešće nemaju te planove postupanja, direktori i uprava nemaju dovoljnu podršku za to, a naš program je išao u pravcu da se podrže škole, da se određenom metodologijom okupe timovi i izrade plan", istakla je Žeravčić.

Prema njezinim riječima, drugi segment je edukacija nastavnika, odnosno da znaju svoju ulogu u planu postupanja, a treći, rad s djecom.

Žeravčić je navela kako je program vezan za ovu publikaciju promoviran u nekoliko škola u BiH, gdje su ustanovili da su neke škole vrlo loše opremljene kada je riječ o osnovnim stvarima kao što su aparati za gašenje požara, izlazi u slučaju evakuacije, hidranta i slično.

"Nekim školama smo konkretnim donacijama pomogli da unaprijede svoj sustav zaštite, a edukacije koje smo radili u njima su više u segmentu vannastavne aktivnosti", rekla je te dodala smjernice žele da ukažu ostalim nastavnicima u BiH kroz koje je postojeće nastavne sadržaje i predmete moguće integrirati teme koje se odnose na prevenciju, te zaštitu i spašavanje.

U sljedećoj godini, prema riječima Žeravčić, ova dječja organizacija će sve materijale koje je razvila i do kojih je došla u prethodne dvije godine, nastojati da što više promovira, te da ih dostavi u što više škola u BiH, kako bi njihov sadržaj postao sastavni dio nastavnog procesa.

Pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH Samir Agić rekao je da bi značaj ovih smjernica mogao biti ogroman, ukoliko bi on bio prihvaćen jer su smjernice obuhvatila najznačajnija iskustva velikog broja stručnjaka kada je riječ o zaštiti i spašavanju.

"Sustavni pristup u radu s djecom, od predškolskog, preko osnovnog i srednjeg obrazovanja, osim roditeljskog odgoja, od izuzetnog je značaja", istaknuo je Agić, dodavši da bi djeca u ovim školskim ustanovama, trebala steći i osnovna znanja.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo će, u skladu sa svojim nadležnostima, učiniti sve da pomogne školama u BiH, bilo da im je potrebna edukacija o zaštiti i spašavanju, bilo da je riječ o opremanju škola, a sve to, u suradnji s ostalim domaćim i stranim organizacijama, te lokalnim zajednicama.

Kopirati
Drag cursor here to close