40. godina

Škola za djecu s posebnim potrebama: Sve je krenulo od grupe entuzijasta!

Sci-Tech / Flash | 08. 05. 2015. u 10:11 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano obilježavanje 40. obljetnice osnivanja Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar upriličeno je 8. svibnja u domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

O osnivanju ove škole, početcima rada te samim uvjetima podsjetio je sve prisutne prvi ravnatelj ove škole, Milan Maksimović, koji nije skrivao ushićenje današnjim postignućima.

''Zajedno smo doprinijeli osnivanju ove škole, do tad su djeca radila u najtežim uvjetima, to su bili magacini, ostave i druge sporedne prostorije. Posebno da ne govorim da ta djeca nisu imali ni potreban namještaj, učila, i prostorije gdje bi se rehabilitacija te djece uspješnije vršila'', govori Maksimović.

Prvi ravnatelj ističe kako je stjecajem okolnosti izašao novi Zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u kojem je decidno rečeno što društveno politička zajednica mora uraditi te je i ovim učenicima pružen normalan program za njihove uvjete, odgoj i obrazovanje.

''Stvorile su se interesne zajednice i sve je krenulo od grupe entuzijasta'', ističe. Na upit o financijskim prilikama nekad i sad Maksimović govori kako je uvijek nedostajalo sredstava za ovu djecu.

''Poteškoće su pratile i nas a i sad su prisutne. Sad nedostaje produženi boravak, i mnogo toga za ovu djecu. No ono što je bitno za istaknuti jeste da ja nikad nisam uspio dovesti predstavnike općine na naše svetkovine a sad vidim da dolaze, te je i to pokazatelj interesa državnika za ovu djecu'', govori Maksimović.

Tijekom današnje proslave učenici Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama su izveli priredbu a upriličena je i izložba likovnih učeničkih radova.

Kopirati
Drag cursor here to close