U izgradnji

Škola u Pakistanu nosit će ime Alije Izetbegovića

Sci-Tech / Flash | 01. 02. 2016. u 08:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna škola u Pakistanu, u oblasti Dehri u provinciji Pendžab, dobit će ime po prvom demokratski izabranom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Veleposlanik BiH u Pakistanu Nedim Makarević u izjavi za Fenu pojašnjava da se prije nešto više od godinu dana započelo s projektom izgradnje škole čiji je puni naziv "Pak-Bosnia International School Alija Izetbegović".

''Zamisao mi je bila da se Pakistanu pomogne s nečim što će ostati trajna vrijednost. Činjenica je da je Dehri jedna od najsiromašnijih oblasti u Pendžabu i u cijelom Pakistanu i da imaju konstantan problem pitke vode. Isto je činjenica da u cijeloj oblasti Dehri ljudi nemaju internacionalne škole. BiH ima pravo i može pokazati da je primjer u smislu edukacije, pogotovo nekome kome je to prijeko potrebno a prijateljska su zemlja koja nas je uvijek pomagala u svojim kapacitetima'', kaže Makarević.

Škola je smještena na izuzetno dobrom položaju, samo nešto više od pet kilometara od autoputa Islamabad-Lahore. Nalazi se uz asfaltirani put i u neposrednoj blizini lokalne prometnice. Škola će moći primiti 300 učenika.

Zemljište na kojoj je smještena je površine veće od 2.000 kvadratnih metara, a sama škola je zamišljena s 10 razreda po 30 učenika s mogućnošću nadogradnje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close