Protutužbe

SKB Mostar: Djelatnici koji su dobili odštetu od bolnice sada vraćaju novac

Sci-Tech / Flash | 06. 11. 2016. u 07:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine djelatnika SKB-a Mostar tužile su mostarsku bolnicu prije nekoliko godina zbog kršenja kolektivnog ugovora. Općinski sudovi tada su presuđivali u korist djelatnika, bolnici je račun bio blokiran mjesecima zbog isplate odšteta, a u pojedinim slučajevima radilo se o presudama većim od 50.000 maraka.

Nakon što se SKB Mostar žalio višim sudskim instancijama, donesene su presude kako djelatnici ipak nisu imali pravo na odštete te su prvotne presude preinačene, piše Večernji list BiH.

Kako je potvrđeno iz Uprave mostarske bolnice, trenutačno je u tijeku rješavanje protutužbi koje je bolnica podnijela protiv djelatnika koji su dobili spomenute odštete.

''Mi smo već dobili nekoliko desetaka tužbi, pokrenuto ih je oko 600. Očekujemo kako će svi oni koji su dobili po ovoj osnovi sredstva od bolnice morati vratiti novac. Radi se o milijunskim iznosima'', rekli su nam u SKB-u Mostar.

Dolaze novi slučajevi

Prema posljednjim informacijama, uskoro će biti riješeno još oko 100 ovih predmeta, a pojedinci već dolaze do čelnih ljudi bolnice kako bi pokušali pregovarati o nagodbi.

''Pojedini odvjetnici mislili su da su pronašli rupe u zakonu i nagovorili su ljude da tuže bolnicu u kojoj rade. Tada smo im govorili kako je to sulud potez, kako pile granu na kojoj sjede, ali nisu slušali. Mislili su kako će s nekoliko desetaka tisuća maraka riješiti sve svoje životne probleme. Danas, kada trebaju vratiti novac, oni su u nezgodnoj situaciji i pokušavaju pregovarati. Mi ćemo inzistirati da vrate novac koji smo im morali isplatiti, a nova rješenja neka im nude oni koji su ih nagovorili da tuže instituciju u kojoj primaju plaću'', ističu sugovornici te dodaju kako su u cijeloj situaciji profitirali samo oni koji su uzimali postotke od odšteta koje su dobivali djelatnici SKB-a Mostar.

Ovi sporovi predstavljali su veliki problem mostarskoj bolnici koja se godinama bori s nedostatkom sredstava.

Milijuni maraka

Odštete, čiji se iznos brojio u milijunima maraka, tada su dovele bolnicu na rub sloma.

Sada, kada se novac treba vratiti, moglo bi doći do privremenog olakšanja stanja jer je ponovno SKB Mostar pred slomom, ali ovaj put ne zbog svojih djelatnika, nego zbog ponašanja države prema ovoj instituciji.

Nitko od sugovornika nije mogao precizirati kada bi nekoliko stotina procesa koji su pokrenuti moglo biti završeno. Ističu samo kako će bolnica vratiti novac koji je isplatila tim ljudima.

Kopirati
Drag cursor here to close