SAD

Skandal zbog vode kontaminirane olovom

Sci-Tech / Flash | 26. 01. 2016. u 10:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi skandal zbog vode kontaminirane olovom izbio je na američkom Srednjem zapadu, području koje već dugo potresa afera onečišćene vode u gradu Flintu, a ogorčila je i samog predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obamu.

Nedavna ispitivanja pokazala su nenormalno visoki udio olova u "nekoliko stanova" od 28 testiranih, te u školi u Sebringu, mjestu sa 4.400 stanovnika, objavila je Agencija za zaštitu okoliša Ohija.

Zbog onečišćenja zatvorene su škole, a stanovnicima je rečeno da ne piju vodu iz slavine.

Skandal već snažno potresa grad Filnt u Michiganu koji je upozorio na nemar vlasti u provedbi mjera sigurnosti za javno zdravlje. U aprilu 2014. u želji da uštedi, grad je prestao primati vodu iz Detroita i počeo je crpiti iz lokalne rijeke, no ta je voda sumnjivog kvaliteta.

Ubrzo su se stanovnici počeli žaliti na okus, miris i izgled vode u domaćinstvima. Da bi filtrirale opasnu bakterije, vlasti su povećale postotak kemijskih proizvoda čime su izazvali kožne probleme te opadanje kose. Danas je stanje u Flintu takvo da je korozivna voda nagrizla dovodne cijevi, a korodirali su i dijelovi u tvornici proizvođača automobila General Motors.

Stanje je takvo da je razgnjevilo američkog redatelja Michaela Moorea, vjerojatno najpoznatijeg stanovnika Flinta, ali i predsjednika Obamu koji je rekao da bi "bio izvan sebe" kada bi on živio u tome gradu. U Sebringu su službe za zaštitu okoliša u Ohiju objavile da postoje sumnje "da je operater (za pročišćavanje vode) lažirao podatke" o kvaliteti vode namijenjene za upotrebu u domaćinstvima".

Kopirati
Drag cursor here to close