Uskoro

Sjajna vijest: Cijene pojedinih lijekova će biti niže

Sci-Tech / Flash | 08. 05. 2017. u 18:04 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene pojedinih lijekova u Bosni i Hercegovini uskoro će biti mnogo niže. Veleprodajna marža do 8 posto u konačnici će utjecati i na cijene u samim ljekarnama. Novi pravilnik Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine svoju potpunu primjenu trebao bi dobiti u lipnju, piše N1.

"Najskuplje lijekove mi plaćamo, zašto je tako? Trebamo se odreći ili plaćanja zdravstvenog osiguranja ili da plaćamo punu maržu lijekova", kaže Pezo Ferid koji je došao po svoje tablete za tlak. I malo pojeftinjenje značit će puno za skroman proračun. Dok neki i ne znaju da slijede pojeftinjenja, drugi se pitaju čemu dosadašnje odugovlačenje. Zbog sadašnjih cijena - drago je svima.

Inače, pravilnik je na snagu stupio u siječnju 2017. No, trebalo je čekati da donositelji dozvole za stavljanja lijeka u promet predlože cijene u skladu s Pravilnikom. Državna agencija za lijekove i medicinska sredstva trebala bi veleprodajne cijene objaviti do kraja svibnja.

"Mi smo radili projekcije tijekom prošle godine i predvidjeli smo pad cijena za 10 posto, gledajući kompletno tržište BiH. Znači da neki lijekovi hoće, a neki neće pojeftiniti. Oni koji hoće, pojeftinit će od 10 do 50 posto", otkriva Biljana Tubić, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Na primjer, bikalutamid - lijek za bolesnike sa metastatskim karcinomom prostate sada košta 189 KM u RS, a 161 KM u FBiH. Veleprodajna cijena bit će sada blizu 92 KM.

Do sada nije bila određena maksimalna veleprodajna cijena lijeka za tržište u BiH. U maloprodaji će se i dalje razlikovati cijene u entitetima, jer će se razlikovati maloprodajne marže, koje su u RS do 20 posto, a u FBiH do 25 posto.

Više pročitajte na N1.

Kopirati
Drag cursor here to close