Provjera informacija

Širenje glasina na društvenim mrežama uskoro nemoguće

Sci-Tech / Flash | 20. 02. 2014. u 09:05 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživači rade na izradi sustava koji bi mogao spriječiti širenje glasina na društvenim mrežama tako što će identificirati je li objavljena informacija točna.

Pet europskih sveučilišta, na čelu sa Sheffieldom na sjeveru Engleske, sarađuje na izradi sustava koji bi mogao da automatski identificira je li objavljena glasina došla od pouzdanog izvora i može li biti provjerena.

Istraživači su izrazili nadu da će sustav odobriti vlade, službe za izvanredne situacije, mediji i privatni sektor radi efikasnijeg odgovora na objavljene tvrdnje i širenje na društvene medije.

Projekt, koji financira EU pod nazivom "FEME", pokušaj je da se iz "lavine informacija objavljenih na 'Twitteru' i 'Facebooku' dobije točan podatak".

"Društvene mreže su ispunjene lažima i prevarama", navode u priopćenju lideri projekta.

Lider projekta je doktor Kalina Bončeva sa Univerziteta u Sheffieldu. Projekt je dio saradnje između pet univerziteta - Sheffield, Kraljevog koledža u Londonu, Varvika u Londonu, Zarlanda u Njemačkoj i MODUL-a u Beču, te četiri kompanije - "ATOS" iz Španjolske, "Ihab" iz Kenije, "Ontotekst" iz Bugarske i švicarskog "Swissinfo.

Kopirati
Drag cursor here to close