Molitva pa knjiga

Senat UNSA odlučio: Studenti će imati slobodno vrijeme za džumu, misu i druge vjerske obrede

Sci-Tech / Flash | 28. 12. 2016. u 23:10 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Senat Univerziteta u Sarajevu je na inicijativu Studentskog parlamenta, jednoglasno donio zaključak usmjeren ka poštivanju ljudskih prava pripadnika svih vjerskih zajednica.

Tim zaključkom se preporučuje organizacijskim jedinicama Univerziteta u Sarajevu, da u pripremi akademskog kalendara, te drugih dokumenata koji uređuju plan i program, aktivnosti, izvođenje nastave i ispita, a uvažavajući pravo studenata i nastavnog osoblja islamske vjeroispovijesti koji studiraju, rade i djeluju pri Univerzitetu u Sarajevu, te drugih javnih događaja koji uključuju šire grupe studenata, a predstavljaju fakultativni ili obvezujući dio akademskog rada, usavršavanja i obrazovanja, vode računa da ne zakazuju akademske obaveze petkom i to: od 11:45 do 13:00 sati u vremenskom razdoblju zimskog računanja vremena, odnosno od 12:45 do 14:00 sati u vremenskom razdoblju ljetnog računanja vremena.

Također, preporučuje se organizacijskim jedinicama i nastavnom osoblju, da u slučaju zakazivanja obveza u dane vikenda, vode računa o terminima središnjih tjednih molitvi pripadnika katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, kao i ostalih vjerskih zajednica – te da u tim terminima ne zakazuju akademske obveze.

"U sekularnim državama, odnosi države i priznatih vjerskih zajednica, uređuju se ugovorom koji propisuje obveze države prema tim vjerskim zajednicama. BiH iz političkih razloga nije potpisala ugovor samo sa Islamskom zajednicom, dok je sa ostale dvije vjerske zajednice to urađeno. Tim ugovorom bi sva vjerska pravo, ne samo za studente, nego za sve pripadnike islamske vjeroispovijesti u državi bilo zagarantirana. Od kada smo preuzeli mandat imamo opravdane zahtjeve studenata za reguliranjem pitanja obavljanja središnje molitve koja je vjerska obveza, i kao takva ljudsko pravo, međutim, prvo smo željeli dati svoj doprinos novom, revolucionarnom, Zakonu o visokom obrazovanju, pozabaviti se stanjem u studentskim domovima, staviti studente u fokus reformi, fokus razgovora sa Vladom, u punom kapacitetu dobiti propisanu autonomiju u Senatu i ostalim organima Univerziteta, te nakon što smo to uspješno uradili na našu agendu je došao i ovaj opravdan zahtjev velikog broja naših studenata. Shodno tome, Senatu smo uputili inicijativu za reguliranje ovog pitanja", priopćeno je iz SPUS-a.

Kao osnovu za inicijativu navode: Član 9. Europske konvencije o ljudskim pravima
Zakon o zabrani diskriminacije, Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, Okvirni zakon o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, Statut Univerziteta u Sarajevu.

"Smatramo da se održavanjem nastave i ispita za vrijeme džuma-namaza (koji je vjerska obveza pripadnika islamske vjeroispovijesti), ugrožavala njihova osnovna ljudska prava i kršili pobrojani pozitivno-pravni propisi, jer ti studenti moraju birati između obavljanja vjerske obaveze i obrazovanja (stjecanja znanja) zbog kojeg su i upisali fakultet.

Dosadašnja praksa je bila da su profesori uglavnom, u vrijeme džuma-namaza, oslobađali obveze predavanja samo studente islamske vjeroispovijesti, je bila diskriminirajuća prema pripadnicima drugih religija, kao i prema ženama – koji su dužni nazočiti predavanjima, dok oni koji odu na džuma-namaz nisu dužni nadoknaditi tu nastavu – te su zloupotrebe tog prava bile čest slučaj.

S druge strane, pojedini profesori, istina ne veliki broj, nisu vodili računa o tim vjerskim pravima studenata, te su zakazivali čak i ispite za vrijeme džuma-namaza. Također, pauze u rasporedu su uobičajene za svaki dan nastave na UNSA, te smo mišljenja da pauza u rasporedu petkom, u vrijeme džuma-namaza, suštinski ne mijenja raspored ni redovno odvijanje nastave na UNSA.

Središnje tjedne molitve drugih priznatih vjerskih zajednica su u neradne dane, te oni nisu imali problema sa obavljanjem istih. Međutim, često se u praksi događa da nadoknade nastave, ispitni rokovi, ili izvršavanje nekih drugih akademskih obveza, budu zakazane u dane vikenda, pri čemu se uglavnom ne vodi računa o terminima središnjih tjednih molitvi", navode iz SPUS-a.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu, kao i Univerzitet u Sarajevu, kao institucije utemeljena na univerzalnim vrijednostima, iskazuje trajno opredjeljenje za poštivanje svih ljudskih prava, ravnopravnost i borbu protiv svih oblika diskriminacije – što je potvrdio jednoglasnom podrškom ovom zaključku.

 

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Demokratska fronta (DF) i Građanski savez (GS) smatraju odluku Senata Univerziteta u Sarajevu da se nastava i ispiti ne održavaju tijekom džume, odnosno u petak poslijepodne, nasrtajem na sekularizam i princip odvojenosti vjere i države - navodi se u zajedničkom priopćenju za javnost ove tri stranke.

SDP, DF i GS smatraju da je uvođenje vjerskih obreda u rasporede predavanja i ispita korak ka suspenziji građanskih prava na najvećem javnom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

''Ovom se odlukom, naime, nastava faktički zabranjuje petkom poslijepodne. Smatramo isto tako da je Senat ovim pokazao da želi na velika vrata islamske vjerske običaje uvesti kao pravila ponašanja na Univerzitetu u Sarajevu. Sasvim je jasno, naime, da nema drugih molitvi i običaja na koje se računa ovom odlukom. Ovom odlukom Senata, Univerzitet u Sarajevu postaje prvi u Europi koji vjerske principe uvodi u svoju organizaciju'', navodi se u saopćenju.

Tri spomenute stranke ističu da "nema nikakve sumnje da ovo nije odluka u korist muslimanskih vjernika među studentima, nego odluka protiv tihe većine studenata koji žele prisustvovati nastavi i normalno studirati bez vjerske stege." Ova odluka, smatraju, nije u korist vjerskih sloboda muslimana koji u Sarajevu čine dominantnu većinu, nego nasrtaj na prava nemuslimana

''Kao stranke dosljedno i trajno opredijeljene za građansku Bosnu i Hercegovinu, za jednakost svih naših građana na svakom koraku naše zemlje, smatramo da ova odluka samo doprinosi daljnjim podjelama i nejednakostima. Sarajevo, i to ne bilo tko u Sarajevu nego Univerzitet, je ovim putem još jednom pokazao da nije spremno tamo gdje može i gdje je većina drugima omogućiti ništa od onoga što traži za sebe i za „svoje“ tamo gdje su oni manjina.Nema također nikakve dileme da je, imajući u vidu način izbora Upravnog odbora i rukovodnih struktura Univerziteta, riječ o političkoj odluci iza koje stoji SDA'',navodi se u zajedničkom priopćenju za javnost SDP-a, DF-a i GS-a, uz ocjenu da SDA želi ovu zemlju promijeniti "po svojoj mjeri", a da će rezultat toga biti "klerikalna enklava u srcu Europe, po cijenu opstanka BiH."

 

Kopirati
Drag cursor here to close