Hercegovina MSCommunity

Saznajte koliko Microsoft voli Linux :)

Sci-Tech / Flash | 09. 06. 2016. u 07:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovina MSCommunity grupa u sklopu svojih redovnih druženja u četvrtak 9.06.2016. u 18 sati organizira još jedan sastanak. Ovaj put lokacija je malo neobična. Sastanak će se održavati u krugu FEAL-a na adresi Trnska cesta 146 Široki Brijeg.

Osim predavanja i neformalnog druženja članova, svi koji dođu imat će i priliku da se malo pobliže upoznaju sa ovom tvornicom i njezinim radom. Za one koje nisu upoznati sa radom Microsoft korisničkih grupa ovo će biti prilika da se upoznate i sa njihovim radom u BiH, i mogućnostima koje se pružaju kroz Microsoft zajednicu.

Za prezentacijski dio se ovaj put pobrinuo Adel Handžić, stručnjak iz oblasti IT sigurnosti sa 12 godina radnog iskustva. Trenutno je zaposlen na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru kao viši asistent iz oblasti Računarske i komunikacijske tehnologije.

Za sve oni koji su zainteresirani možete se prijaviti na stranici MSCommunitya.

Agenda

18:00 - 18:30 FEAL - obilazak tvornice (Blago Čuljak)

Djelatnici FEAL-a će nam pokazati tvornicu, te objasniti profil tvrtke i proizvodnju koja se odvija u njoj. Nakon toga ćemo u prostorijama upravne zgradi nastaviti sa prezentacijskim dijelom sastanka

18:30 - 18:45 MSCommunity grupa (Igor Puhalo)

U kratkom izlaganju upoznat ćemo rad Hercegovina MSComunity grupe, ali i ostalih grupa u BiH. Prezentirat ćemo koristi od učestvovanju u radu grupa, te konceptu njihovog organiziranja i rada.

18:45 - 19:30 Microsoft Loves Linux! How Much? (Adel Handžić)

Neke stvari jednostavno ne idu zajedno: mačke i miševi, pizza i sladoled, Microsoft i Linux! Ili pak idu? Na ovom druženju prikazati ćemo kako funkcionira interaktivni komandni prompt linuxa pod Windows 10 operativnim sistemom, kako ga uključiti (instalirati) i korisiti, te razne "geeky" stvari koje možemo uraditi pomoću njega. Na ova i razna druga pitanja dati ćemo odgovor demonstracijama i raznim praktičnim primjerima. Osim toga razgovarati ćemo i o otvorenosti Microsofta prema Open Source tehnologijama i rješenjima.

O predavaču: Adel Handžić je stručnjak iz oblasti IT sigurnosti sa 12 godina radnog iskustva. Trenutno je zaposlen na Fakultetu informacijskih tehnologija Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru kao viši asistent iz oblasti Računarske i komunikacijske tehnologije. Na fakultetu je deset godina radio kao sistemski i mrežni administrator, te obavljao poslove kao što su projektiranje IKT sistema, provedba sigurnosti i upravljanje IKT tehnologijom, analiza sistema, identificiranje potencijalnih problema u sistemu, strateška procjena rizika, poboljšanje performansi postojećih sistema i provedba isplativosti sigurnosne politike. Adel Handžić je svoje znanje iz IT sigurnosti, osim školovanja u akademskoj zajednici, sticao i kroz razne obuke treninge, i radom u industriji te tako stekao razne industrijske certfikate kompanija Microsoft, Cisco, EC-Council, CompTIA, MikroTik i dr.

Kopirati
Drag cursor here to close