Djeca ispaštaju

SAD odbio izdati vizu afganistanskim djevojčicama za natjecanjeu robotici

Sci-Tech / Flash | 05. 07. 2017. u 09:22 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države su odbile izdati vizu za djevojčice iz Afganistana koje su trebale sudjelovati u natjecanju u izradi robota, javlja "Guardian".

Priča o djevojčicama koje su izradile robota, a koji će bez njih otputovati na natjecanje, kako ističe list, dolazi u sjeni zabrane koju je Trumpova administracija nametnula za državljane sedam muslimanskih zemalja.

No, Afganistan nije na listi tih država, a sudionice iz Sudana i Irana su uredno dobile vizu. Reuters je kontaktirao američki State Department tražeći odgovor na pitanje zašto djevojčice nisu dobile dozvolu za ulazak, ali im je rečeno da oni ne komentiraju pojedinačne zahtjeve za vizu. Tako će afganistanski tim svog robota na takmičenju u Washingtonu gledati video linkom iz svog Herata u zapadnom Afganistanu.

"Ne znamo zašto nam nisu odobrene vize. Uradile smo najbolje što smo znale i nadamo se da će se naš robot natjecati s ostalima" kazala je Fatemah Qaderyan (14) koja je išla u američko veleposlasntvo u Kabulu da preda aplikaciju.

Većina ovih djevojčica nije ni rođena kada su američke snage sa saveznicima izvršile invaziju na Afganistan svrgavajući talibanski režim koji je zabranjivao školovanje djevojčica, navodi list. Danas, više od 15 godina poslije, još uvijek je 10.000 američkih vojnika u Afganistanu, a iako Talibani nisu na vlasti i dalje drže skoro 40 posto teritorije i napreduju.

Kopirati
Drag cursor here to close