Presedan!

SAD: Google dužan predati elektroničku poštu pohranjenu izvan zemlje

Sci-Tech / Flash | 06. 02. 2017. u 07:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Područni sud u Philadelphiji, odnosno tamošnji sudac Thomas Rueter, donio je odluku kako FBI ima pravo na pregledavanje elektroničke pošte na servisu Gmail, čak i kada ju je potrebno prebaciti s poslužitelja izvan SAD-a.

Reuter u presudi za jedan slučaj prijevare objašnjava kako takav transfer podataka ne utječe na interese vlasnika podataka, a moguće kršenje privatnosti odvija se samo na području SAD-a, u trenutku kada FBI preuzme informacije.

Krovna Googleova organizacija Alphabet u službenom izvješću ističe kako sudac nije slijedio nedavno stvoreni pravni presedan te kako namjeravaju podnijeti žalbu na ovu odluku, javlja Bug.hr.

Pod presedanom u Googleu misle na odluku iz srpnja 2016. godine, kada je Sud za žalbe iz New Yorka presudio u korist Microsofta, u jednom slučaju zloupotrebe opojnih sredstava.

Spomenuti sud tada je presudio kako američki službenici ne smiju pristupiti podacima pohranjenim na Microsoftovim poslužiteljima u Irskoj.

Odluka je potom na istom sudu ponovno potvrđena 24. siječnja ove godine. Stoga je vidljivo da je sud u Philadelphiji, odlučio krenuti potpuno drugim putem, stati na stranu američkih vlasti te zanemariti presedan iz New Yorka.

Kopirati
Drag cursor here to close