Istraživanje

S pametnim telefonima spavamo, ali i idemo na toalet

Čak 11 posto ispitanih "spava" sa svojim pametnim telefonom, a trećina ih nosi i na toalet.
Sci-Tech / Flash | 06. 02. 2018. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koliko god se mi zavaravali i govorili kako nismo ovisni o svojim pametnim telefonima, činjenica je da ih gotovo ne ispuštamo iz ruku. S njima često idemo i u krevet.

Stoga nas ne bi trebao iznenaditi rezultat istraživanja koje je proveo Huawei u suradnji s agencijom Ipsos, a koji je pokazao kako čak 66 posto ispitanika iz Hrvatske prije odlaska na spavanje šalje elektroničku poštu, provjerava poruke i pregledava društvene mreže, a 53 posto njih to čini nakon što ustane. To je jedan od razloga zašto čak 53 posto ispitanika u krevet nosi i mobitel, a 11 posto ih drži ispod jastuka dok spavaju.

Istraživanje pod nazivom ''Pametni (telefonski) odnosi'' provedeno je kako bi se analizirao prosječni korisnik i njegov odnos s pametnim telefonom. Istraživanje je pokazalo da 32 posto stanovnika Hrvatske provjerava svoj pametni telefon desetak puta u satu, a neki čak i više. Pritom uređaje najčešće koriste za pretraživanje informacija, zabavu, društvene mreže, čitanje novosti, navigaciju te kupovinu i plaćanja. Istraživanje tako pokazuje koliko smo zapravo povezani sa svojim pametnim telefonima, piše Zimo.co.

Tipičan stanovnik Hrvatske treba pametni telefon za slanje tekstualnih poruka (94 posto), snimanje fotografija (91 posto) i za pristup društvenim mrežama (85 posto). Istraživanje je također pokazalo da 61 posto ispitanika priznaje da svoj pametni telefon u prosjeku imaju uz sebe više od 13 sati dnevno. Štoviše, 27 posto ispitanika 3 do 4 sata dnevno aktivno koristi pametne telefone.

Iako nije iznenađujuće da većina korisnika provodi vrijeme koristeći pametni telefon dok putuju na posao i s posla, istraživanje otkriva da 33 posto Hrvata i Hrvatica nose svoje pametne telefone čak i u toalet, 28 posto u kupaonicu, 49 posto u kuhinju i 30 posto u dječje sobe.

Iz istraživanja se može zaključiti da bi se u današnje vrijeme većina osjećala izgubljeno bez pametnih telefona.

Ovisnost o pametnim telefonima tolika je da ih se provjerava barem nekoliko puta u satu. Telefoni su bez sumnje prvo što ljudi ujutro provjeravaju, a također i zadnje. U međuvremenu, korisnicima mobiteli služe za pretraživanje interneta, čitanje elektroničke pošte te za uspostavu poziva i slanje tekstualnih poruka, piše Zimo.co.

Ne iznenađuje da će čak 98 posto stanovnika Hrvatske sa sobom ponijeti pametni telefon pri izlasku iz doma. S druge strane, pomalo je neočekivano je da će se svega 43 posto ispitanika vratiti po mobitel ako ga zaborave, a pri tome i svjesno zakasniti na posao.

Kopirati
Drag cursor here to close