4,8 milijuna dolara

Ruski milijarder kupio Nobelovu nagradu američkog znanstvenika kako bi mu je vratio

Sci-Tech / Flash | 10. 12. 2014. u 10:43 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski milijarder Alisher Usmanov je na natječaju aukcijske kuće Christie kupio Nobelovu nagradu američkog znanstvenika Jamesa Watsona (86) kako bi mu je vratio, javlja Anadolu Agency (AA).

BBC javlja da je Usmanov prošlog tjedna na aukciji kupio Watsonovu medalju Nobelove nagrade za 4,8 milijuna dolara i najavio da će je vratiti njenom vlasniku koji ju je i zaslužio.

Usmanov je kazao da je bio razočaran viješću da je ugledni znanstvenik morao da proda svoju medalju i da je to za njega bilo neprihvatljivo.

"James Watson je jedan od najvažnijih biologa svijeta i Nobelova nagrada za otkriće strukture DNK pripada samo njemu", kazao je Usmanov.

Watson je za otkriće strukture DNK Nobelovu nagradu u kategoriji medicina dobio 1962. godine. On je prvi Nobelovac u povijesti koji je osobno organizirao aukciju za prodaju svoje medalje. Iste te 1962. godine Nobelove nagrade su dobili i Maurice Wilkins i Francis Crick.

Prije aukcije, Watson je priopćio da će zaradu od prodaje uložiti u fondacije i znanstvena istraživanja.

Ruski multimilijarder Usmanov posjeduje brojne kompanije u sektorima telekoma i metalne industrije, Prema podacima časopisa Forbes, on ima 15,8 milijardi dolara. Najveći je dioničar i londonskog nogometnog kluba Arsenal.

Kopirati
Drag cursor here to close