Iskustva iz svemira

Ruski astronaut u Trebinju: Lako je u svemiru, teško je na zemlji

Sci-Tech / Flash | 16. 04. 2016. u 10:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Astronaut Aleksandar Mihajlovič Samokutijaev, koji je boravio u svemiru dva puta i tamo proveo ukupno 343 dana, kaže da se čovjek lako navikne na svemir, ali da mu je teško kad se vrati na Zemlju.

O iskustvima iz svemira, odakle se nedavno vratio, Samokutijaev je govorio trebinjskim gimnazijalcima, napominjući da je prvi put u svemiru bio 2011. godine prilikom obilježavanja 50 godina od Gagarinovog leta u svemir.

On kaže da je za svemira najteži trenutak polijetanje u svemir, iako prethodno prođu brojne pripreme i naporne vježbe, jer u svemir mogu samo osobe dobrog zdravstvenog stanja.

Samokutijaev pojašnjava da postoje posebna pravila i procedure za izbor astronauta kao što su obrazovanje, starosna dob do 29 godina, dobro zdravstveno stanje i velika želja pilota da poleti.

"Prije polijetanja organizam je u sasvim normalnom stanju, kao i kod svakog čovjeka na planeti Zemlji, ali se poslije slijetanja uočavaju promjene u njemu", kaže Samokutijaev, dodajući u šali da noge nisu ni potrebne, da otiče lice jer sva krv zbog odsustva gravitacije ide u glavu.

On kaže da se čovjek lako navikne na svemir, ali da mu je teško kad se vrati, jer na Zemlji dolazi do narušavanja svih funkcija organizma.

Predavanje srednjoškolcima je organizirano uz pomoć grada Moskve, centra za ruski jezik "Vozroždenije" iz Moskve, Budve, Podgorice i Trebinja i Gimnazije "Jovan Dučić".

Kopirati
Drag cursor here to close