Čudno

Rusija lansirala satelit ubojicu?

Sci-Tech / Flash | 18. 11. 2014. u 15:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zapadni astronomi i stručnjaci američke obavještajne službe NORAD proučavaju jedan svemirski objekt, koji je navodno lansirala Rusija u svibnju, prenosi RIA Novosti. Stručnjaci ne mogu odrediti zbog čega se nalazi u orbiti.

Kako izvještava agencija Financial Times, promatrači su isprva smatrali da je nepoznati objekt, koji je dobio naziv 2014-28E, ''svemirsko smeće''.

Potom se, navodi Ruski Vjesnik, pojavila verzija da je objekt, koji se nalazi u svemiru zajedno s trima satelitima Rodnik-S (koji su lansirani 23. svibnja raketom Rokot s kozmodroma Pleseck) potreban za njihov popravak.

Međutim, budući da ruska vojno-svemirska vojska nije izvijestila da je lansirala u svemir četvrti objekt, pojavila se verzija da se radi o vojnom objektu, satelitu-''ubojici'', koji bi mogao biti prijetnja za strane satelite. No Ministarstvo obrane Rusije ne komentira situaciju.

Prema riječima Patricie Lewis, stručnjakinje u oblasti svemirske sigurnosti iz istraživačkog centra Chatham House, nema ništa čudno u tim pretpostavkama.

''Štogod to bilo, izgleda kao dio nekakvog eksperimenta. Objekt bi mogao biti kako civilni, tako i vojni. Bilo bi čudno da se vojnici ne bave takvim stvarima. Cyber-napadi na satelite već su stvarnost'', rekla je Lewis, prenio je Ruski Vjesnik.

Kopirati
Drag cursor here to close