100 od 2.300

Rusija dobiva prve T-14 Armata tenkove

Sci-Tech / Flash | 07. 09. 2016. u 06:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusko ministarstvo obrane potpisalo je ugovor o narudžbi više od 100 T-14 Armata tenkova, od kojih prvi već dolaze na testiranje.

Prema ugovoru potpisanim sa Uralvagonzavodom, vodećim proizvođačem tenkova u Rusiji i kreatorom T-14 Armate, prva grupa tenkova koristit će se u simulaciji borbe.

"Imamo ugovor za testnu grupu više od stotinu tenkova. Već stižu na testiranje", rekao je zamjenik ministra obrane Juri Borisov, prenosi agencija RIA.

Dužnosnici još nisu otkrili vrijednost ugovora.

Program opskrbe ruske vojske ovim tenkovima prvobitno je planiran da traje do 2020. godine, ali kako tvrde i Uralgonzavoda, sada će se produžiti do 2025. godine.

Ruska vojska procjenjuje da će trebati 2.300 T-14 Armata.

Ovaj tenk je prvi put predstavljen na prošlogodišnjoj probi parade za Dan pobjede u Moskvi.

Jedna od najvećih prednosti tenka je to što ima cijev koja je u potpunosti automatizirana, kao i kamere visoke rezolucije.

Može se kretati brzinom do 90 kilometara na sat, što je više od dvadeset kilometara na sat od Abramsa M1A2, koje koristi SAD.

Inženjeri u Rusiji su najavili da će T-14 napraviti u potpunosti automatiziranim sustavom kako bi na bojnom polju mogao biti korišten uz pomoć daljinskog upravljanja.

Također je planirano da se na ovaj tenk doda i dron, kako bi imao ogromnu prednost tijekom borbi.

Kopirati
Drag cursor here to close