Alternativa Zapadu

Rusi razvijaju vlastiti mobilni OS baziran na Sailfishu

Sci-Tech / Flash | 20. 05. 2015. u 11:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zadnjih par godina se dosta često može pročitati kako Rusi žele smanjiti svoju ovisnost o zapadnjačkih tehnologijama. Iz tog razloga razvijaju vlastite alternative poput vlastitih (Baikal i Elbus-4C) procesora, vlastitih telefona te operativnih sustava koji ne komuniciraju s matičnim tvrtkama izvan Rusije.

Sad je čini se na red došao i operativni sustav kojim će Rusi ubuduće pogoniti svoje pametne uređaje poput telefona i tableta. Naime ovih dana stiže vijest kako Rusija želi izraditi vlastitu mobilnu platformu koja bi se temeljila na već postojećem Sailfish operativnom sustavu.

Ruski ministar komunikacija Nikolaj Nikiforov navodi kako je cilj Rusije izraditi vlastiti mobilni operativni sustav kako bi Rusi zadobili više kontrole nad izvođenjem istog te tako spriječili zapadne zemlje i njihove špijune u pokušajima prikupljanja povjerljivih informacija.

Ime budućeg mobilnog operativnog sustava trenutno nije poznato, no prema Nikoforovu novi OS bit će izrađen u suradnji Rusije, Finske te Kine, a očekuje se da svoj obol u izradi daju i vlade Brazila, Indije te Južne Afrike.

Za kraj recimo kako je plan Rusa da do 2025. godine smanje zastupljenost iOS, Android i ostalih mobilnih platformi s trenutnih 95% na prihvatljivijih 50%.

Kopirati
Drag cursor here to close