Svjetski rekord

Rubikova kocka složena za nevjerojatnih 0,637 sekundi

Sci-Tech / Flash | 10. 11. 2016. u 11:18 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do jučer je svjetski rekord za robotsko slaganje Rubikove kocke iznosio 0,887 sekundi, a držao ga je robot Sub1, proizvod njemačke kompanije Albert Beer. U suradnji s proizvođačem čipova Infineon sada su Nijemci izradili poboljšanu verziju ovog robota, Sub1 Reloaded, te ga predstavili na ovotjednom sajmu Electronica u Münchenu.

Jučer je ovaj novi robot popravio svjetski rekord u slaganju Rubikove kocke za otprilike 30%, te je kocku uspio složiti za samo 637 milisekundi.

U tom je iznimno kratkom vremenu robot stigao snimiti položaje svih dijelova kocke, izračunati optimalni način njezinog slaganja, te izvesti 21 pokret kojim je kocka složena u prvobitno stanje, prenosi Bug.hr.

Ostvarivanju ovog fantastično brzog slaganja pomogla je i posebna korištena Rubikova kocka– riječ je o kocki "speed cube" koja je izrađena na način da umanjuje trenje prilikom zakretanja njezinih dijelova.

Inače, ljudski svjetski rekord za slaganje Rubikove kocke trenutačno iznosi nešto manje od 5 sekundi – prije nekoliko dana navodno ga je postavio Nizozemac Mats Valk s vremenom od 4,74 sekundi, ali Guinnessova komisija tek treba potvrditi taj rekord.

Rubikova kocka osmišljena je 1974. godine kao 3D slagalica za zabavu. Njezinih šest strana s po 9 pločica iste boje moguće je presložiti na otprilike 43 kvintilijuna (43 x 1018) načina, a izračun pokazuje da je i najzamršenije kombinacije moguće riješiti u najviše 20 poteza.

Kopirati
Drag cursor here to close