Pravo na obrazovanje

Roditelji u HNŽ-u sami moraju plaćati asistenta u nastavi

Sci-Tech / Flash | 07. 12. 2014. u 08:23 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prava osoba s invaliditetom u većini krajeva naše države samo su mrtvo slovo na papiru. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji zbog neusvojenih podzakonskih akata, djeca s invaliditetom imaju problem u ostvarivanju elementarnog prava na obrazovanje.

Mirza Gosto je osmogodišnji dječak koji pohađa nastavu uz pomoć asistentice. Njegovo obrazovanje bez tuđe pomoći ne bi bilo moguće - on se ne može kretati zbog svog fizičkog hendikepa. Mirzino obrazovanje i uključivanje u društvene aktivnosti financiraju isključivo roditelji, piše Federalna.ba.

Međutim, šta je sa roditeljima koji ne mogu svojoj djeci priušititi plaćanje asistenata? Zbog brojnih zapreka i nedostataka u pravnom okviru za reguliranje prava ove osjetljive populacije, brojna djeca ostaju bez elementarnog prava na školovanje.

Violeta Nikolić, majka dječaka s cerebralnom paralizom, jedna je od onih koji su zbog toga odlučili da dijete ne školuju.

Ostvarivanje prava zakočila je administracija. Zakonodavni okvir kojim se regulišu prava osoba s invaliditetom postoji, ali u HNŽ-u se ne može provoditi u praksi zato što Vlada i Skupština nisu usvojili potrebne podzakonske akte. Nedostaje plan akcije kojim bi se predvidjelo plaćanje osobnih asistenata iz proračuna. Sve ostaje na verbalnoj podrški, koja ovoj djeci ne znači ništa.

Kako je kazao Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ-a, izražena je jedna spremnost da donese jedan takav dokument.

Planom tek treba biti riješeno i otklanjanje fizičkih prepreka s kojim se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću. Po postojećem zakonu, svi novoizgrađeni objekti moraju imati riješen pristup za tu populaciju, piše Federalna.ba.

"Kada svoje dijete vodim doktoru, moram zovnuti doktoricu da siđe, ona je na katu, jer ja ne mogu dijete nositi 40-ak stepenica", priča Violeta.

Prijedlog nacrta Lokalnog plana akcije Vladi HNŽ-a već su uputile organizacije koje pokušavaju olakšati život i obrazovanje osobama s invaliditetom. Sporost vlasti kada iz proračuna treba rješavati probleme socijalno ugrožene populacije je nedopustiva i već je koštala brojnu djecu prilike za obrazovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close