Učenicima je previše

Roditelji se protive domaćoj zadaći

Sci-Tech / Flash | 02. 11. 2016. u 16:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji u Španjolskoj pokrenuli su inicijativu protiv velike količine domaćih zadataka koje njihova djeca moraju raditi svaki dan.

Djeca se već dugo vremena žale zbog zadaće, ali su se španjolski roditelji sada udružili protiv domaćih zadataka svoje djece za cijeli mjesec studeni.

Cilj ovog prosvjeda, u organizaciji španjolskog Udruženja roditelja (CEAPA), mreže koja pokriva 12.000 državnih škola širom zemlje, je ukidanje zadaće vikendom za učenike osnovnih i srednjih škola, piše Srna.

Jose Luis Pazos, predsjednik CEAPA, rekao je danas France Pressu da su roditelji pokrenuli inicijativu jer su uvjereni da je domaća zadaća štetna za djecu i njihov izvannastavni razvoj.

Prema izvještaju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj i Programa za međunarodnu ocjenu učenika (PISA), Španjolska je peta zemlja u kojoj se daje najviše zadaće nakon Rusije, Italije, Irske i Poljske, od 38 istraživanih zemalja, sa 6,5 sati potrebnog rada sedmično, u odnosu na prosječnih 4,9 sati.

Rad kod kuće ne znači i bolje rezultate za španjolske učenike, kojima PISA najčešće daje niske ocjene iz matematike, čitanja i znanosti.

Nasuprot tome, u Finskoj i Južnoj Koreji, zemljama u kojima su rezultati učenika na najvišem nivou prema istraživanju PISA, prosječno vrijeme utrošeno na zadaću svakog tjedna  manje od tri sata.

Pazos je rekao da se obrazovanje u Španjolskoj i dalje oslanja na tradicionalne metode memoriranja i učenja napamet.

Ističući dostupnost informacijama u današnjem društvu, on je rekao da djecu ne treba tjerati da sve uče napamet, već kako da upravljaju informacijama, da imaju kritičko mišljenje i da znaju da odvoje bitno od nebitnog.

"Društvo je prošlo kroz duboke promjene, ali atmosfera u učionicama nije", rekao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close