Oprezno!

Roditelji nisu svjesni: Vrlo rano se razvija ovisnost o virtualnom svijetu

Sci-Tech / Flash | 13. 04. 2017. u 07:26 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo svako treće dijete koje dođe u Centar za mentalno zdravlje Zenica u nekom obliku ima problem prekomjerne upotrebe interneta, upozorili su stručnjaci iz ove ustanove.

Kako navode Nezavisne novine, stručnjaci ističu da roditelji nisu ni svjesni da se vrlo rano razvija ovisnost o virtualnom svijetu kod djece, te da oni tome najviše doprinose, jer već u dojenačkoj dobi pažnju i vrijeme djece pridobivaju i popunjavaju pametnim telefonima i tabletima.

Prema riječima Inele Kaknjo-Šabanović, magistra psihologije i psihoterapeuta u Centru za mentalno zdravlje u Zenici, u porastu je zaokupljenost virtualnim svijetom, igranjem igrica i posjećivanjem društvenih mreža.

"Nemamo službene podatke o tome koliki je postotak deklariranih internet ovisnika, ali gotovo svako treće dijete koje nam se javi ima problem s prekomjernom upotrebom interneta. Kod dječaka je to zaokupljenost video-igrama, dok je kod djevojčica prekomjerno korištenje društvenih mreža", ističe Kaknjo-Šabanović.

Posljedice su vidljive nešto kasnije, pa roditelji najčešće reagiraju kada dijete krene u školu i primijete da zapostavlja školske obveze.

Jedna majka je ispričala kako je bebi puštala na tabletu dječje pjesmice, ali da je poslije nekog vremena primijetila da je beba uznemirena čim nema zvuka i crtića s tableta u blizini.

"Moja greška je bila što sam u tako ranom razdoblju bebu navikla na tablet, umjesto na igračke. Kada sam to uvidjela, sakrila sam tablet", rekla je.

Na problem ovisnosti o internetu kod najmlađih upozorila je i Violeta Banić, psihologinja u banjalučkom Centru za zaštitu mentalnog zdravlja, koja je istaknula da roditelji sve češće prepoznaju neadekvatno korištenje interneta od strane djece.

"Uz broj sati provedenih na internetu, problem predstavlja i nemogućnost kontroliranja pretraživih sadržaja. Zato je Centar za zaštitu mentalnog zdravlja u školama održao brojna predavanja na temu 'Zavisnost od interneta', jer djeca često nemaju uvid u vlastiti problem", rekla je Banić.

Prema njenim riječima, neprepoznavanje simptoma ovisnosti o internetu razlog je što se vrlo mali broj ljudi koji ima problem obraća za pomoć.

"U radu s djecom i mladima vrlo često u okviru druge psihopatologije zbog koje se obraćaju za pomoć, registriraju se elementi ovisnosti o internetu. Najčešće se radi o ovisnosti o društvenim mrežama, koja nije prepoznata od strane djece, mladih, a ni roditelja", upozorila je Banić.

I kod odraslih koji se jave zbog anksioznosti ili depresije, ovisnost o internetu uoči se kao sekundarni problem.

U psihološkom centru "Psi Medika" iz Banja Luke upozorili su da im se sve češće javljaju djeca s problemom nesanice i popuštanja u školi, ali se u razgovoru s njima uglavnom uoči ovisnost o igricama i dopisivanju na društvenim mrežama.

"Oni do ranih jutarnjih sati budu na internetu i, naravno, ujutru ne mogu ustati kada treba da idu u školu. To je problem i kod osnovaca i kod srednjoškolaca. Kada popuste u školi i dođu na tretman, gdje uočimo da je problem zapravo virtualna ovisnost", naveli su iz ovog psihološkog centra.

Pretjerano korištenja interneta može prouzrokovati osamljenost i izoliranost od vršnjačke grupe, slabljenje obiteljske veze, depresiju, anksioznost, nesanicu.

Stručnjaci upozoravaju da bi korištenje interneta djeci trebalo svesti na najviše sat vremena dnevno, a pametne mobilne telefone, ako već moraju da ih posjeduju, zamijeniti običnim telefonima.

Kopirati
Drag cursor here to close