Upisuju se samo odlikaši

Riješen problem upisa u mostarske gimnazije

Sci-Tech / Flash | 03. 07. 2017. u 12:44 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Riješio se problem upisa u mostarske gimnazije, zaključeno je danas na sastanku u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije.

Podsjetimo nedovoljan broj djece smanjio je upisne kvote u škole, a radi velikog interesa za gimnazije brojni učenici se nisu mogli upisati u željenu školu unatoč odličnom uspjehu.

Na prijedlog predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega, održan je sastanak na kojem su nazočni bili Rašid Hadžović, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta, ravnatelji srednjih škola koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, te predstavnici Zavoda za školstvo i Gradske uprave Grada Mostara na kojem se razgovaralo o upisima u srednje škole u Mostaru.

Upisuju se samo odlikaši

Istaknuto je kako je ove godine, zbog uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja, značajno smanjen broj učenika koji se u Gradu Mostaru upisuju u srednje škole, a iste poteškoće dogodit će se i u drugim općinama sljedeće godine.

Na poseban način istaknut je problem pojačanog interesa za upis u gimnazije u Mostaru. Sudionici razgovora složili su se kako će taj problem riješiti omogućavanjem upisa prijavljenih odličnih učenika.

''Kreatori ovakvog obrazovnog procesa nisu vodili računa o posljedicama reforme osnovnoga obrazovanja, te je taj problem dočekao ovu Vladu. Tražimo rješenje prema kojemu će biti poštovano pravo djeteta, sačuvana radna mjesta i mreža škola. Mislim kako smo danas pronašli rješenje koje će biti prihvatljivo za djecu, roditelje, prosvjetne djelatnike i ravnatelje'', kazao je nakon održanog sastanka predsjednik Herceg.

Novi sastanak

Također, na sastanku je odlučeno kako će u srijedu predsjednik Herceg i ministar Hadžović održati sastanak svih ravnatelja osnovnih i srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, predstavnika Zavoda za školstvo i Pedagoškog zavoda na koje će se razgovarati o ukupnom stanju u prosvjeti.

Podsjetimo, ministar Obrazovanja znanosti i kulture HNŽ-a Rašid Hadžović za Bljesak.info je ranije objasnio kako nije jednostavno promatrati problem samo jedne škole, nego treba malo šire gledati, jer se čitav sustav se treba drugačije postaviti.

''Za gimnazijalce smo otvorili nekih 72 mjesta, s tim da je bilo 105 odlikaša od toga je bilo 80-ak za gimnazije. Sve škole su dobile kriterije upisa koje je izradilo ministarstvo, dakle dobili su gotove tablice koje trebaju popuniti. Išlo je da bude napravljeno sve kako treba, a što se tiče broja učenika ne mogu vam govoriti koliko će ih u konačnici biti'', kazao je Hadžović.

Razmatramo sve škole, dodao je, ne možemo samo gledati samo jednu.

''Imamo problema u svim školama, od gimnazija do medicinskih škola. U medicinskoj školi je teža situacija. Imamo dosta zahtjeva roditelja, svatko bi htio da im dijete ide u školu u koju želi. I lani smo imali istu situaciju, no riješilo se, riješit će se i ove godine'', kaže ministar.

Objasnio je kako je većinom pritisak na medicinsku školu i gimnaziju, te istaknuo kako se ne mogu forsirati samo škole gdje se djeca žele upisati, već se mora šaroliko upisivati.

Kopirati
Drag cursor here to close