UN konferencija

Rekordan broj potpisa: 120 zemalja za sporazum o klimi

Sci-Tech / Flash | 08. 04. 2016. u 06:37 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 120 zemalja objavilo je da će 22. travnja u New Yorku potpisati klimatski sporazum dogovoren u prosincu u Parizu, objavila je francuska ministrica zaštite okoliša Segolene Royal, predsjedavajuća UN-ove konferencije COP21.

"Postavila sam si cilj koji je nužan za uspjeh... dobiti stotinu potpisa. Sada znamo da će sporazum potpisati više od 120 zemalja", rekla je Royal.

Na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu čak 195 zemalja obvezalo se ograničiti globalno zagrijavanje na manje od 2 stupnja Celzija u usporedbi s predindustrijskim razdobljem. Radi se o povijesnom sporazumu za spas planeta.

Da bi pariški sporazum stupio na snagu mora ga ratificrati najmanje 55 stranaka UN-ove okvirne konvencije o klimatskim promjenama koje emitiraju najmanje 55 posto globalne emisije stakleničkih plinova.

Formalno potpisivanje bit će 22. travnja u zgradi UN-a u New Yorku.

"Ovako rekordan broj potpisa u kratkom roku omogućit će brži ulazak u proces ratifikacija", rekla je francuska ministrica.

Kina i SAD, dva najveća svjetska zagađivača, potpisat će sporazum. "Indija će isto potpisati. Dobili smo i obećanje doslovno svih afričkih zemalja", rekla je Royal. I EU je iskazala spremnost da potpiše sporazum. Šezdeset zemalja 22. travnja u New Yorku predstavljat će šefovi država, objavila je Royal, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close