EU/VE

Reforma zatvora: Ključni element u sustavu krivičnog pravosuđa

Sci-Tech / Flash | 03. 06. 2016. u 11:07 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće Europe (VE) je istovremeno implementiralo oba projekta tijekom protekle četiri godine: Zajednički program EU/VE ''Usklađivanje kaznenih politika i praksi u BiH sa europskim standardima'' i Zajednički projekt s organima vlasti SAD ''Podrška obuci zatvorskog osoblja u Bosni i Hercegovini''.

Zajednički program EU/VE fokusirao se na unapređenje primjene sankcija u zajednici, uspostavljanje probacijskih službi, obuku zatvorskog osoblja i izradu programa tretmana za ranjive kategorije zatvorenika.

Melvin Asin, šef Kooperacija Izaslanstva EU u Bosni i Hercegovini, izjavio je da je rukovođenje zatvorima važno za EU zbog cijelog niza razloga.

''Bolje rukovođenje zatvorima je ključni elemenat za unapređenje krivičnog sustava. Konačni cilj je da sve zemlje članice EU, kao i one zemlje koje se žele pridružiti EU imaju isti nivo sigurnosti'', rekao je Asin.

On je također naveo da je Zajednički program EU/VE imao za cilj omogućiti domaćim kreatorima politike, prvenstveno ministarstvima pravde na svim nivoima, da dodatno unaprijede zatvorske sustave i time ispune obaveze Bosne i Hercegovine koje proistječu iz međunarodnih sporazuma.

Projekt implementiran iz dobrovoljnog doprinosa američkih vlasti fokusirao se na izgradnju kapaciteta različitih kategorija zatvorskog osoblja i podizanje nivoa sigurnosti, kako u zatvorskom okruženju tako i u zajednici.

Maureen Cormack, veleposlanica SAD u BiH izjavila je da je Vlada Sjedinjenih država ponosna što je mogla dati doprinos ovom projektu koji pokazuje posvećenost organa vlasti u BiH unapređenju sustava krivičnog pravosuđa, te izgradnji sigurnijeg zatvorskog sustava.

''Čestitamo velikom broju pojedinaca koji su pomogli da se ovaj projekt implementira, nadajući se da će njihovi napori poslužiti kao uzor drugima koji rade u sustavu pravosuđa”, rekla je veleposlanica Cormack.

Mary-Ann Hennessey, šefica Ureda Vijeća Europe u Bosni i Hercegovina, rekla je da je Program bio od ključne važnosti u unapređenju političkog dijaloga između organa vlasti u BiH na državnom i entitetskim nivoima u pogledu usuglašavanja standarda i prakse u oblasti izvršenja krivičnih sankcija.

''Svjesni potrebe da se unaprijedi sustav krivičnog pravosuđa u Bosni i Hercegovini, u cijelosti a posebno u oblasti izvršenja krivičnih sankcija, Vijeće Europe pruža smjernice i podršku u ovoj oblasti više od desetljeća.''

Gđa Hennessey je dodala da je VE veoma zadovoljno suradnjom koju ima sa svim ustanovama u BiH, kako na državnom tako i na entitetskim nivoima, ali posebno sa zatvorskim ustanovama.

Zajednički program EU/VE ''Usklađivanje kaznenih politika i praksi u BiH sa europskim standardima'' zajednički su financirali Europska unija i Vijeće Europe, s proračunom od 1 320 000 eura.

Program je implementiralo Vijeće Europe od siječnja 2013. do lipnja 2016.

Kopirati
Drag cursor here to close