Lov na knjige

Razmjena knjiga u Mostaru: Preprodavači lovili školarce

Sci-Tech / Flash | 04. 08. 2016. u 13:27 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga roditelja Naša Djeca 2014 i Shopping centar Piramida Mostar organiziraju razmjenu/prodaju udžbenika za osnovnu školu, na drugom katu Shopping centra Piramida, priopćeno je.

U ovoj akciji sudjeluje veliki broj djece i roditelja a od njih nekoliko anketiranih saznajemo da su za svoju djecu pronašli sve ili većinu od potrebnih udžbenika.

Ova akcija je pokušaj Udruge roditelja Naša Djeca da u ovoj teškoj situaciji pokušaju pomoći roditeljima i djeci da dođu do što povoljnijih udžbenika. Ujedno na ovaj način želimo privući pozornost šire javnosti na mnogo veći problem a to je nepostojanje Zakona i Pravilnika o udžbenicima što je i razlog ovako teške situacije jer roditelji u našoj županiji plaćaju najskuplje udžbenike u državi.

Podsjećamo da je Udruga Roditelja Naša Djeca uputila dva otvorena pisma Ministarstvu obrazovanja i pred. Vlade HNŽ glede ovog ali ni do danas nisu dobili odgovor ili poziv na sastanak.

Iz Ministarstva su vjerojatno očekivali da će interes roditelja završetkom školske godine splasnuti a time i interes medija.

Iz Udruge poručuju "mi smo roditelji 24 h dnevno 365 dana u godini" i najavljuju prijavu Ombdusmenu za prava djece zbog šutnje administracije.

Akciju razmjene knjiga obilježio je i jedan incident. Vjerovali ili ne pojavili su se nakupci/veletrgovci knjigama. Dobro organizirani već na samom ulazu u shopping centar dočekivali su stariju djecu koja bi mogla biti 7 ili 8 razred devetogodišnje i kupovali po nekoliko kompleta knjiga ne pitajući za cijenu.

Iz Udruge poručuju "da oni koji imaju registriranu djelatnost imaju na to potpuno pravo kao i svi drugi koji dođu na razmjenu ali to ipak baca veliku mrlju na sam događaj koji su oni organizirali u cilju da roditeljima i djeci omoguće nabavku što jeftinijih udžbenika. To pokazuje dokle su neki spremni ići zbog vlastitog profita".

Prodaja/razmjena knjiga traje do 19 sati, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close