Nestabilno financiranje

Radnici BHRT-a na prosvjedima: Ugrožena egzistencija svih uposlenika

Sci-Tech / Flash | 23. 01. 2017. u 14:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zahtijeva hitno rješavanje stabilnog financiranja BHRT-a u roku od 60 dana, poručeno je s prosvjeda upozorenja koji je danas održan u RTV domu u Sarajevu.

Prosvjed je organizirao Samostalni sindikat radnika u BHRT-u zbog teške financijske situacije u kojoj se BHRT nalazi zbog čega je ugrožena egzistencija svih radnika i njihovih obitelji.

Predsjednik tog sindikata Damir Smital je kazao da je upitna isplata plaća radnika, da se doprinosi ne uplaćuju redovno, kao i da su loši uvjeti rada te zastarjela oprema.

''Prosvjed organiziramo da bismo ukazali na mnogobrojne probleme radnika BHRT- a i neodgovorno ponašanje vladajućih struktura koje su prema zakonima BiH dužni riješiti te probleme. Radnicima BHRT-a nisu uplaćeni doprinosi za mirovinsko osiguranje više od 20 mjeseci'', kazao je Smital.

Osnovni uzrok svega što im se događa, kako je dodao, jeste nepostojanje političke volje da se osigura stabilno financiranje BHRT-a, te da ne postoje naznake da će se stanje popraviti.

''Zahtijevamo hitno izmjene Zakona o javnom RTV sustavu u roku od 60 dana da bi se osiguralo stabilno financiranje BHRT-a. Dosad su parlamentarci za svako rješenje našli novi problem. Samostalni sindikat radnika u BHRT-u ima rješenje za ovaj problem i zbog toga tražimo hitan sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministra, njegovim zamjenicima i resornim ministrom. Također, tražimo sastanak s kolegijima oba doma PSBiH da bismo mogli prezentirati naša rješenja i čuti od njih na koji način misle riješiti ovaj problem'', dodao je Smital.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u je zatražio ulazak državnih te entitetskih organa revizije u sva tri javna emitera da bi se utvrdilo činjenično stanje i kaznili krivci za milijunske dugove javnih RTV servisa, bez obzira na to o kome se radi.

Podršku prosvjedu upozorenja među ostalim iskazao je značajan broj nevladinih i sindikalnih organizacija. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović pozvao je medijske radnike na ujedinjenje, odnosno formiranje sindikata kako je to riješeno u Europi i svijetu. Podsjetio je na pismo koje je u lipnju upućeno predsjedavajućem Predstavničkog i Doma naroda PSBiH u kome su ukazali na ove probleme, ali još nije došlo do njihovog rješavanja.

Udruženje BH novinari, kako je kazala generalna tajnica Borka Rudić, podržava današnje prosvjedno okupljanje i aktivno sudjelovanje samostalnog sindikata u rješavanju financijske situacije u BHRT-u, ali samim tim i financijske situacije u druga dva javna servisa.

Rudić je dodala da je važno da danas sindikat javno kaže da će biti u stalnom zasjedanju ili stalnom prosvjednom okupljanju do trenutka dok se ne riješi stabilno financiranje javnih RTV servisa.

''Također, UOBH novinara smatra da je 60 dana previše dugačak rok koji ostavljate političarima i članovima upravnih odbora javnih servisa i odbora sustava da nađu hitno rješenje za nastavak naplate RTV takse'', dodala je Rudić.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović nazočio je prosvjednom skupu, a po njegovom završetku izjavio je novinarima da je situacija u cijelom sustavu javnog emitiranja izuzetno teška, ali se posebno odražava ne težak položaj radnika u RTVBiH.

''Ovaj prosvjed sam shvatio kao posljednji poziv u pomoć odgovornim političarima u BiH da se konačno nađe rješenje za stabilno financiranje javnih servisa u BiH. Treba biti pošten pa priznati da postoje političke snage u ovoj državi koje zaista žele da se taj problem riješi, prije svega tu mislim na stranke koje su na vlasti, odnosno u opoziciji u Federaciji, ali također iz raznih razloga imamo i neke političke snage u parlamentu koje su dosad opstruirale pronalaženje kvalitetnog rješenja za financiranje javnih servisa '', naveo je Karamehmedović.

Kopirati
Drag cursor here to close