Naša pamet

Put o svom trošku: Medalje za matematičare iz BiH

Sci-Tech / Flash | 15. 04. 2016. u 08:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mlade matematičarke Bosne i Hercegovine osvojile četiri medalje na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke (EGMO – European Girls' Mathematical Olympiad) koja se održava u Rumunjskoj.

Prvi puta BiH su na olimpijadi EGMO-a predstavljale Adisa Bolić, Neira Kurtović, Milica Babić i Tijana Babić, u pratnji vođe i zamjenika vođe ekipe, Haruna Hindije i Bojana Pažina.

U natjecanju su briljirale Adisa Bolić koja je osvojila zlatnu medalju, Neira Kurtović i Tijana Babić srebrne, a Milica Babić brončanu.

U ekipnom plasmanu Bosna i Hercegovina je zauzela 4. mjesto od 31 države koje se službeno natječu, te na taj način nadjačala i zemlje koje su tradicionalne bolje ona matematičkim natjecanjima, Rumunjsku, Ukrajinu, Srbiju, Japan.

Ovogodišnji EGMO se održava u Rumunjskoj, od 10. do 16. travnja, a sudjeluje 39 država. Od toga, 31 europska država službeno, a ostalih osam kao što su SAD ili Indija koriste ovu priliku kao pripremu i „odmjeravanje snaga“ prije Internacionalne matematičke olimpijade, priopćeno je iz Udruženja dobitnika zlatne značke Univerziteta u Sarajevu.

Inače, odlazak natjecatelja iz BiH na natjecanje plaćen je iz džepova roditelja jer su se federalne vlasti oglušuile na molbe da im bude plaćen put. 

Matematičarkama iz Republike Srpske Milici Babić i Tijani Babić troškove je platio Republički pedagoški zavod RS-a.

Vlasti iz FBiH oglušile su se o molbe natjecatelja iz FBiH. Matematičarki Adisi Bolić novac za put dao je načelnik općine Bosanski Petrovac. Drugoj natjecateljici Neiri Kurtović, kao i vodičima, novac su dali roditelji i prijatelji.

Kopirati
Drag cursor here to close