Iskorištavanje donora

Prvi međunarodni sporazum o borbi protiv trgovine organima potpisalo 14 zemalja

Sci-Tech / Flash | 25. 03. 2015. u 20:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četrnaest europskih zemalja potpisalo je u srijedu u Španjolskoj prvi međunarodni sporazum o prevenciji i borbi protiv trgovine ljudskim organima koja godišnje donosi više od milijardu eura nelegalne zarade, priopćilo je Vijeće Europe.

''Ovo je jedna od trgovina koja najviše eksploatira ljudska bića'', osudio je glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjorn Jagland prvog dana međunarodne konferencije u mjestu Saint-Jacques de Compostelle, na sjeveru Španjolske.

''Takozvani donori organa su siromašni, slabi, siročad, osobe bez obrazovanja, osjetljivi. Ove osobe i one koje primaju njihove organe izloženi su operacijama bez ikakvog medicinskog jamstva na tržištu štetnom za zdravlje'', dodao je on, navodi se u saopćenju Vijeća Evrope.

Sporazum određuje da je kazneni delikt uzimanje ljudskog organa od živih ili mrtvih donora bez pristanka donora.

Nelegalno je uzimanje organa od mrtve osobe kada taj tip uzimanja nije pravno uokviren, kada se obavlja da bi se "izvukla korist".

Sporazum su potpisale: Albanija, Austrija, Belgija, Španjolska, Grčka, Italija, Luksemburg, Moldavija, Norveška, Poljska, Portugal, Republika Češka, Velika Britanija i Turska.

Svjetska zdravstvena organizacija je procijenila da se svake godine uradi 10.000 nelegalnih transplantacija.

Trgovina ljudskim organima je dio aktivnosti organiziranog kriminala koji donosi najviše profita, oko 1,3 milijarde eura godišnje, kazao je Jagland.

Sporazum treba omogućiti policijama raznih zemalja da lakše razmijene informacije.

Kopirati
Drag cursor here to close