Stop starenju

Prva osoba koja će živjeti tisuću godina vjerojatno je već rođena

Sci-Tech / Flash | 16. 04. 2015. u 15:27 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrlo je verojatno da je prva osoba koja će doživjeti 1000. godinu već živa. To tvrdi sve brojnija grupa istraživača koji smatraju da je biološka revolucija, koja će omogućiti ljudima da iskuse vječnu mladost, praktično iza kuta.

U središtu ovih istraživanja nalazi se profesor sa Sveučilišta u Cambridge Aubrey de Grey.

''Prvo što želim postići je riješiti se upotrebe riječi 'besmrtnost', jer je izuzetno štetna. Ne samo da je samo pogrešna, nego i štetna'', izjavio je de Grey, i dodao da ona označava nula posto šanse za nastupanje smrti od bilo kojeg uzroka, prenosi B92.

''Ja radim samo na jednom određenom uzroku smrti, odnosno starenju'', objasnio je.

Da bi postigao dugovječnost, de Grey razvija terapiju za ubijanje stanica koje su izgubile sposobnost dijeljena, čime se dopušta zdravim stanicama da se dijele i dopunjuju tkivo.

''Terapije na kojima radimo u ovom trenutku neće biti savršene. Bit će dovoljno dobre da ljude koji imaju 60 godina pomlade dovoljno dobro, da biološki neće imati 60 godina dok ne napune 90 kronološki'', kaže de Grey.

To znači da su kupili 30 godina vremena dok stručnjaci utvrde kako da ih pomlade kada bi im kronološki bilo 90. Grey smatra da će 30 godina biti dovoljno vremena za tako nešto.

Grey također smatra da su veće šanse da će se razviti njegova tehnika za postizanje vječne mladosti, nego teorije koje se fokusiraju na sprečavanje metabolizma da nanosi tijelu štetu.

''U budućnosti ćemo moći biti korak ispred problema i nastaviti pomlađivati iste ljude dok god oni to žele'', poručuje Grey.

Znanstvenik ističe da će biti ostvaren veliki napredak kada stručnjacima bude pošlo za rukom da pomlade miševe u laboratoriji. Nakon toga, ljudi će znati da je samo pitanje vremena kada će biti moguće ostvariti isti proces i u tijelu čovjeka.

''To je, dakle, cilj koji želim ostvariti i mislim da imamo šanse da do tog stadija dospijemo već za šest do osam godina'', zaključuje Grey.

Kopirati
Drag cursor here to close