Edukacija za sve

Pružiti iste šanse u obrazovnom sustavu djeci sa i bez poteškoća u razvoju

Sci-Tech / Flash | 29. 05. 2011. u 15:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je u travnju počelo s radom Udruženje za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju "EDUS - Edukacija za sve", a pokretači ovog udruženja i roditelji okupljeni su oko projekta „Mjedenica 2010 - 2011“.

Kako je Feni kazala edukatorica u ovom projektu Džana Semanić cilj je bio svakom djetetu pružiti jednaka prava na obrazovanje, jer su primjećeni brojni nedostaci u obrazovnom sustavu, kao i činjenica da nisu pružene iste mogućnosti djeci s poteškoćama i djeci bez poteškoća u razvoju kada je u pitanju obrazovanje.

Dodala je da je trenutno uključeno 30-oro djece u ovaj vid obrazovanja, a od rujna 2011. godine na listi čekanja će biti 84-ero djece.

Semanić navodi da se prije svega želi ova dobra praksa, koja je očitovana u stalnom i mjerenom napretku djece uključene u projekt, ugradi i zadrži u sustavu, a pri tome se želi upotrijebiti ljudska i stvaralaška energija stručne koordinatorice projekta prof.dr. Nirvane Pištoljević.

Pištoljević je rođena u Sarajevu, a odrasla je i svoje znanje iz oblasti pedagogije, psihologije i degektologije stekla na Columbia Univerzitetu u New Yorku.

Edukatorica Semanić je govorila i o ranoj detekciji autizma, budući da udruženje najviše radi s djecom u autističnom spektru, navodeći da je učinak i napredak najviše vidljiv kod djece kod kojih se autizam uoči što ranije, a to je između dvije i tri godine života.

U Europi živi oko pet milijuna ljudi s autizmom, što je oko 0,6 posto ukupne populacije. Broj evidentiranih autističnih osoba u BiH je znatno manji od navedenog postotka, s obzirom da većina osoba sa autizmom nije prepoznata i dijagnosticirana.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u BiH ima oko 22.000 djece i odraslih s poremećajem u autističnom spektru, a njima zdravstveni, obrazovni i socijalni sustav u BiH nudi jedino uspostavljanje dijagnoze koje se vrši u samo dvije ustanove - neuropsihijatrijskim klinikama u Sarajevu i Banjoj Luci.

"EDUS" je neprofitna, nevladina organizacija koja razvija i unapređuje obrazovanje i podršku djeci sa i bez poteškoća u razvoju, partnerstvom sa vladinim, nevladinim i profitnim sektorom, kroz edukaciju, informiranje i podizanje svijesti javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close