devet kugli

Pronađite Sunčev sustav na zagrebačkim ulicama

Sci-Tech / Flash | 30. 10. 2015. u 16:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvometarska pozlaćena kugla na promenadi u Bogovićevoj ulici zapravo je skulptura Ivan Kožarića naziva "Prizemljeno Sunce". Savršenu kuglu posjećuju posebno turisti i gosti Zagreba, a pravi je izazov pronaći ostale planete koje gravitiraju ovom Kožarićevom Suncu.

Skulpura poznatog hrvatskog kipara Ivana Kožarića, odnosno njezina replika, postavljena je u Bogovićevu ulicu 1994. godine.

Otada njezin zlatni sjaj privlači poglede i pažnju prolaznika, ali pravi je mamac za sve one koji žele "ostaviti trag". Tako je ova kugla uvijek ispisana novim imenima i porukama, na njoj se nalaze potpisi ljudi od Mostara pa sve do Japana.

Pozlaćenu kuglu zato restauratori redovito iznova pozlaćuju, kako bi joj vratili izvorni sjaj. Na zanimljivu i nadasve originalnu ideju došao je 2004. godine umjetnik Davor Preis, ideju koju je nazvao "Devet pogleda".

Preis je napravio cijelu instalaciju od devet kugli koje predstavljaju devet planeta Sunčevog sustava, a koje je postavio na različita mjesta u gradu. Svaka od tih manjih kugli razmjerne je veličine naspram Kožarićeva Sunca, a svaka je postavljena i na razmjernu udaljenost od Sunca, baš prema stvarnim udaljenostima i veličinama planeta.

Najbliža kugla udaljena je 75 metara, predstavlja Merkur, planet najbliži Suncu koji se nalazi u obližnjoj Margaretskoj ulici. Najudaljenija planeta i Preisova skulptura je 7658,6 metara daleko od Kožarićeva Sunca, na Aleji Bologna, ali je otrgnuta nakon što je i pravi Pluton izgubio status planeta.

Dječaci skulpturu doživljavaju kao loptu, pa Sunce u prolazu vole šutnuti nogom, a turisti su sa cijelim konceptom Kožarićeva "Prizemljenog Sunca" i Preisovih "Devet pogleda", objedinjenih imenom "Prizemljeni Sunčev sustav", itekako upoznati preko turističkih vodiča.

No, obići svih devet, odnosno osam planeta, pravi je izazov, jer su kugle malene i neuočljive.

Kopirati
Drag cursor here to close